Со малкото кютек, на който станахме свидетели в македонския парламент през седмицата, не е просто напомняне за географската ширина, на която живеем.

В Македония от години наблюдаваме повишаващо се напрежение, което на фона на демографската картина на все повече албанци, обрича страната на неизбежни промени. От няколко месеца, чуваме вече на глас официални лица в Тирана да говорят за създаване на държава на основата на концепцията за Велика Албания. На този фон се изострят отношенията между Сърбия и Косово, а в Босна и Херцеговина вербуват млади момчета и момичета, които се присъединяват към "Ислямска държава".

Балканите отново се превръщат в потенциален източник на нестабилност, който ще сблъска руските, американските и все по-явно и турските интереси. В основата на всичко това стои корупцията.

Защото не мога да си обясня след толкова дни на протести, изтекли телефонни записи и дългоочаквани избори, как е възможно лидерът на Социалдемократическия съюз в Македония Заев да допусне толкова голяма провокация като акта на назначаването на албанеца Джафери за председател на македонския парламент. Отново. Нека ви обясня.

Този същият човек Талат Джафери, като бивш командир от албанската паравоенна армия е универсалния дразнител за македонците в последните пет години. Той вече беше причина за кървави сблъсъци в центъра на Скопие през 2013-та.

Тогава, албанецът беше назначен за министър на отбраната и щурмът на парламента щеше да се случи още тогава, ако не беше намесата на властите. Сега отново наблюдаваме същата провокация, което съгласете се, е меко казано съмнително.

Това може да означава две неща - или че някой отвън се опитва да разклати Македония, или че местните политици са толкова зависими, че са склонни да допускат една и съща грешка два пъти.

Дами и господа, Близкият Изток гори от десетилетия, а конфликтите на Балканите тлеят. И е прекалено лесно отново да извадиш старите скелети от гардероба, които могат да ни доведат до нови пожари. Но така се случва в държавите, в които властват корупцията  и слабите институции.