Да кърмиш или да не кърмиш? Това е въпросът. Но нямам предвид онзи мол, нито онази майка, нито онзи охранител, нито последвалата дискусия – как и къде е хубаво да се суче. Говоря ви за мощната гръд на държавните пари и прицелилите се в тях пораснали кърмачета, накърмени и откърмени от едно и също място.

В интервю за „Гласове” банкерът Цветан Василев поднася поредната порция частични признания, които ни потапят в поредния епизод на високобюджетния, за нас данъкоплатците сериал – „Докато свят светува истината за КТБ надали ще тържествува”.

Някои от думите на банкера пред Явор Дачков звучат повече от интригуващо – че лично е предупредил Иван Искров какво ще се случи, докато обядвали, след което се срещнал и с премиера.

Едно изречение обаче се забива в съзнанието. Василев повтори, че е разказал всичко за българските политици пред двама чуждестранни нотариуси, а доказателствата се намирали в сейф. И тук завесата пада. Това е неговата застраховка живот, която обаче няма да ни отведе до истината. Кога ще се отвори този сейф? В случай, че умра, отговаря банкерът.

На този фон група неизвестни бизнесмени с едно евро в джоба тръгват на пазар за компании, за които всевъзможни служби и институции в продължение на години се правеха, че не знаят, че са на Василев. И отново недомлъвки. „Ние знаем много за тези хора и то не от вчера”, казва вицепремиерът Дончев без да навлиза в подробности, а премиерът директно нарича опита за сделка част от „хибридната война на Русия”.

Конкретика обаче няма, отговорни няма, никой не смее да говори конкретно заради сложната ситуация.

Вече една година пред очите ни се разиграва театър, в който тези, призвани да кажат истината, играят сложна и разкрачена игра между два лагера. Но така е при кърменето – как да посегнеш на този, от чиято гръд си ял? Дори и когато се чувстваш пораснал.