„Операторът ще предаде за Вашето обаждане” - това неумолимо изречение ще чуете всеки път, когато опитате да наберете някого, който се намира в района на община Георги Дамяново, област Монтана. Вече 4 денонощия 13 села с повече от 2500 души население стоят на тъмно, на студено и на практика без никаква връзка с околния свят.

Същата община пострада тежко от наводненията в края на лятото на тази година. Пред очите на същите хора тогава стихията срути мостове, наводни дворове и домове, отнесе покъщнината и дърва за огрев. След потопа дойдоха доброволци да разчистят, БЧК донесе вещи от първа необходимост и след това всички забравиха за този край.

За изминалите четири денонощия електричество тук е имало най-много за час.

Важно е да уточним, че три месеца след септемврийския потоп тук няма нито сняг, нито ураганен вятър, нито тежки атмосферни условия. Просто ледът замрази клоните на непочистените дървета. Те натежаха и скъсаха заледените кабели отдолу.

Заради липсата на ток обаче няма и комуникации. Единият от мобилните оператори въобще няма покритие в тази част на Северозападна България, а клетките на другите два вече четири дни са изключени.

Така тези 2500 души нямат никаква връзка със света. Журналистическото ми любопитство ме накара да проверя може ли да бъде избран спешният телефон 112. Опитах няколко пъти, но без резултат. Слава Богу, не ми се наложи истински да имам нужда от неотложна помощ.

В 13-те села живеят предимно възрастни хора. Здравната служба е една за всички, а районът е планински, пресечен. На мястото на асфалтовите улици в много от селата летните потопи са оставили разкаляни останки и камъни. Придвижването е трудно дори с автомобил. А превозното средство, с което повечето от хората тук разполагат, е велосипед.

Замислих се какво ли ще се случи, когато тук след седмица-две падне сняг и обстановката стане истински сложна. Когато преспите затрупат пътищата, какво ще правят без ток и телефон тези 2500 възрастни българи, на практика изоставени в селата?

Села от една община в Северозапада, а все едно – накрая на света.