През миналата седмица стана ясна поредната вълнуваща новина от току-що завършилия трансферен прозорец – един немски футболен средняк е успял да привлече най-добрия английски играч. Става дума за Волфсбург, а англичанинът наистина е футболен шампион... но на видеоигри.

Дейвид Байдъуей (или David BTW, както е известен в геймърските среди) е едва на 22, но още преди да навърши пълнолетие започва да се занимава професионално с най-известния футболен симулатор в света – Fifa. Участва на редица световни и европейски първенства и турнири по целия свят (на последното стига до финала, който нещастно губи от датчанина Аугуст Розенмейер), играе по 5-6 мача на ден, спазва режим и изобщо е типичен професионалист във футбола, пък бил той и виртуален.

От тази зима Дейвид ще носи екипа на „вълците“ и заедно с още един свой съотборник ще ги представя на различните състезания по видеоигри. Заплатата му, разбира се, ще е далеч от милионите на титулярните футболисти, но самият геймър признава, че интересът към привличането му означава много и е крачка към промяна на спорта. „Клубовете подписват договори с футболисти на базата на това, как ги оценяват и колко те могат да допринесат за успехите на отбора. В този смисъл, ако е-игрите продължават да се развиват с толкова големи пазарни темпове, ще стават все по важни за клубовете и това ще се отрази и на нашите заплати“, казва с поглед към бъдещето Байдъуей.

Този пазар наистина експлодира – Electronic Arts, компанията зад симулатора Fifa, неотдавна оповести, че пазарната стойност на индустрията в близките две години ще стигне почти 500 милиона долара. Според световни спортни анализатори, по брой ангажирани ентусиасти в световен мащаб геймингът като отделна дисциплина ще се подреди някъде измежду плуването и хокея, а ако темповете се запазят, много скоро ще наближи и голямата страст на САЩ – американския футбол. Елементарна справка показва, че десетте най-гледани спортни канала имат общо 6,5 млрд. гледания, а десетте най-гледани гейминг канала ги изпреварват почти 6 пъти и имат 35,5 млрд. гледания.

„Нашата цел е да създадем връзка между истинския и дигиталния футбол“, казва спортният директор на Волфсбург Клаус Алофс. „Симулатори като Fifa стават все по-реалистични с всяка следваща година и се радват на огромна почит не само сред феновете, но и сред професионалните играчи“, допълва той. Факт е, че видеоигрите са опция номер 1 за забавление на футболистите – когато си на лагер или трябва да уплътниш времето между две активни тренировки, всичко друго изглежда натоварващо, но няколко мача от дивана в хола са шанс едновременно да „си в играта“ и да развиваш мисленето си в тази посока.

Неотдавна ФК Баку от Азербайджан „хвърли бомбата“ във футболния свят, след като назначи за скаут на отбора 21-годишен геймър. Младежът на име Вугар Гюлогланоглу Хюсейнзаде стана известен по цял свят с това, че без да има нито минута на терена, но със солиден опит на игровия симулатор Football Manager бе предпочетен пред френската легенда Жан-Пиер Папен. Защо неговата кандидатура е била приета пред тази на носителя на Златна топка за 1991 г., който е и двукратен Футболист номер 1 на Франция и трикратен голмайстор на Шампионската лига, а вече е натрупал и стаж като селекционер в отборите на Страсбург и Ланс? Колкото сложно име има Вугар, толкова проста е причината за назначаването му – ключова роля за новото му амплоа имат... отличните му достижения в компютърните игри за футболна стратегия. Да, няма шега. За броени дни младокът стана тема за медии по цял свят, сред които и гиганти като ESPN и CNN.

„Винаги съм искал да работя във футбола, а и играя Football Manager от 2002”, коментира назначението си Вугар, който прекарва детството си и завършва гимназия в Стокхолм. Към скандинавското образование и манталитет Вугар добавя бакалавърска степен по Бизнес мениджмънт от Бостънския университет, както и кратък стаж като презокеански скаут на шведската спортна компания SBN. Но по-голям принос за назначаването му има именно опитът пред монитора в така популярните в последните години футболни стратегически игри.

Идеята на симулаторите е проста – всеки играч не само показва чевръсти пръсти в мачове срещу виртуални противници, но и може да влезе „в обувките” на истински футболен мениджър, селекционер и клубен управленец, като взима решения за трансферите и отборната политика – от разширяване капацитета на стадиона до подписване на спонсорски и партньорски договори. Благодарение на тази комбинация между динамика и стратегия игрите са радват на такъв интерес, че почти няма футболен фен, който да не играе „някой мениджър” или поне да не го е пробвал.

А за някои симулаторите са такава мания, че са изиграли сезоните за десетилетия напред, и то с толкова добър трансферен и управленски нюх, че в играта любимият им отбор е горд носител на трофея в Шампионската лига, нищо че в реалността едва крета в средата на таблицата.

Точно опитът и отличните умения пред компютърния екран накараха един от феновете на Ливърпул в края на миналата година да „се пробва“ за поста главен мениджър на „червените“. Малко по-късно начело на „мърсисайдци“ застана Юрген Клоп, но фенът получи официално писмо от изпълнителния директор на Ливърпул Йън Айър, в което той оценява качествата във виртуалното поле, но мило обяснява, че за поста е нужен опитен в истинския футбол спец.

Назначението на Вугар, историята от града на Бийтълс и привличането на Дейвид насочват прожекторите към все по-размиващата се дистанция между реалния и дигиталния футбол. Заради изключително реалистичото изпълнение на симулаторите опитът, който геймърите добиват, започва да става все по-ценен.

Наред с това, развитието на цялата индустрия стига до големи първенства с много фенове и сериозен интерес, в което пък иновативните клубове и спонсори виждат допълнителен пазар. А щом залогът е повече продажби и печалби, може да се обзаложим, че много от големите клубове няма да останат безучастни.