на живо

Да се завърнеш с гръм и трясък

Григор Димитров припомни кой е, какво умее и докъде може да стигне

Reuters

Завръщане сред големите! С гръм и трясък, по най-шумния начин!

Григор Димитров не просто победи Рафаел Надал. Той разби един от най-успешните тенисисти в историята, една от легендите на този спорт! Още по-впечатляващо е, че българинът го направи без колебания. В играта му нямаше амплитуди - от първата до последната точка. Ударите – безупречни, с много сила и точност. Всяка топка, изстреляла се от ракетата на нашето момче, попадаше близо до основната линия в половината на „матадора”, чийто пословични лифтирани удари бяха неефективни при повечето разигравания.

„Аз мога! Ще те победя! Отново съм тук!”, крещеше изражението на Григор във всеки важен момент от срещата. За разлика от онзи колеблив играч, който гледахме много, ама много пъти през 2015 и през първата половина на 2016 г., днес срещу Надал излезе друг Григор. Той бе решен, че трябва да припомни на всички кой е, какви са способностите му и докъде може да стигне!

Да, безспорно, Надал е далеч от най-добрите си години. Срещу Димитров обаче не слабата форма на 14-кратния шампион в турнири от Големия шлем бе ключова за загубата, а именно феноменалната, брилянтната игра на 25-годишния талант от Хасково. Звучи абсурдно, безумно, невероятно, но е факт – Григор проби испанския си съперник във ВСЕКИ ЕДИН от неговите четири сервис гейма в първия сет! Постижение, с каквото надали може да се похвали дори Федерер, дори Джокович, дори Мъри!

Във втория сет бе достатъчен само един пробив! Направен още в първия гейм на частта! Ситуация, в която българинът е бил много пъти в кариерата си и в 90% от случаите не е издържал, най-вече психически, да запази крехкия си аванс до края.

Този път обаче той не допусна дяволчето в мозъка си, мислеше позитивно и макар да пропусна пет възможности за втори пробив, не спря да вярва, че ще победи! Дори когато в осмия гейм Надал стигна до две точки за пробив, те бяха неутрализирани от Григор с авторитет, като при детска игра!

Дори радостта му след последната точка бе различна. Би било напълно нормално, предвид всички трудности в последните 18 месеца, Григор да обиколи целия корт от радост, да разцелува китайските си фенове с култовия плакат KHAIDE GRISHO! DAVAI GRIGOR! и да обезумее от кеф.

Не! Той не се държа така! Първо – от уважение към великия шампион от другата страна на мрежата. Второ – заради манталитета на победител, който е крайно време да придобие. Трето - заради ясното съзнание, че успехът над Рафа е стартът на новото начало! За да покорява нови и нови върхове, Димитров трябва да постигне още много подобни победи, и той е напълно наясно с това!

С триумфа над Надал Гришо продължи своя дългоочакван възход. Той започна в края на юли - на турнира от сериите „Мастърс” в Торонто, където достигна четвъртфиналите. В Синсинати надигра друг от големите – Стан Вавринка, и направи още една стъпка нагоре, попадайки сред най-добрите четирима.

Показа израстването си и в Ню Йорк, след като за първи път в кариерата си игра на 1/8-финал на US Open. Преди седмица загуби на полуфиналите в Чънду, но китайската му одисея продължава по мечтан начин – с нов полуфинал, и то в по-престижния турнир (от сериите ATP 500) в Пекин.

Всичко това се отрази и на класирането му в ранглистата. Първата ни ракета отново е в Топ 20 и не спира да се изкачва. Прави го така, че всеки негов съперник да забележи. А когато Гришо е във форма и вярва в своите възможности, за него няма невъзможни неща и няма непобедими съперници!