В седмицата, в която Гърция се готви да полудее, бунтовниците в Украйна започнаха нова офанзива, а Мария най-после се ожени за сина на Гущеров, в България се случиха няколко неща, които са колкото странни толкова и очаквани.

Изчезнаха поредната група подсъдими, които се присъединиха към вече изчезналите герои на българската съдебна система.

Хюриет Сюлейманов, човек с 90 криминални регистрации и 12 присъди, със завършен четвърти клас, но все пак шофиращ без книжка уби трима младежи край Луковит. Той не се яви в съдебната зала, защото някой съдия реши, че е по-справедливо рецидивистът да чака поредното си дело под „домашен арест”.

След това стана ясно, че Евелин Банев, известен като Брендо, осъден на две инстанции в Италия, желан от Румъния, но невинен в България, е в неизвестност. Всъщност, не стана много ясно, защото някои твърдят, че той си е у дома, но просто не искал да се показва. И все още никой не е отговорил – изчезнал ли е Брендо или не, така както не получихме отговор изчезнал ли е Петко Сертов, който се оказа частично изчезнал.

Това е частта, която вярвам че си казвате „нищо ново под слънцето”.

Сега следва интересното. На целия този фон депутатите приеха толкова дълго дискутираната стратегия за съдебна реформа. На пръв поглед това е хубава новина, но единодушието, с което довчерашните противници на реформата гласуваха „за” ни кара да се замислим за същинската промяна, която трябва да ни донесе повече сигурност и справедливост.

Първо – за стратегията гласуваха 178 депутати. Тя получи подкрепа от Делян Пеевски, Цветан Цветанов, Михаил Миков. Тя беше подкрепена толкова силно, колкото много малко закони в модерната ни история.

Защо? Защото имаме 178 доблестни мъже и жени? Едва ли. Много ще е интересно какво ще се случи с реформата оттук нататък. И дали скоро ще останат подсъдими, които да бъдат съдени, защото както изчезват, няма да е нужна никаква съдебна реформа.