София трябва да положи сериозни дипломатически усилия, за да успее да прибере шестимата "задържани" от суданските бунтовници българи. Това поне показва досегашният опит с похитени в африканската държава наши сънародници. Макар и официалната формулировка, която родните власти дават за случилото се в Судан, че българите са „задържани”, едва ли има съмнение, че става въпрос за откровено отвличане.

През 2011 г. други трима български пилоти бяха похитени в африканската държава. Бранко Чорбаджийски, Веселин Манов и  Александър Димов бяха държани пет месеца в плен от въоръжени членове на местно племе.

Тримата пилоти също работеха за компанията "Хели ер", която изпълняваше полети в Африка за Световната програма по прехраната на ООН.

За освобождаването на пилотите София положи големи усилия. Водеха се активни  преговори със суданското правителство.

Лично тогавашният шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров посети африканската държава.

Със случая бе ангажиран и генералният секретар на ООН  Бан Ки Мун.

Тогавашният външен министър Николай Младенов дори се срещна със суданския президент.

България помогна на суданските власти в репатрирането на прогонени от войната в Либия суданци.

Малко след отвличането Младенов призова за конструктивно мълчание по въпроса с похитените българи.

След 145 дни в плен българите се завърнаха у нас и бяха посрещнати лично от Бойко Борисов, който бе в първия си мандат на министър-председател.

Тогава Младенов категорично отрече България да е плащала откуп за свободата на пилотите.

Информацията по освобождаването на пилотите бе изключително оскъдна. Знае се обаче,чеса водени преговори с различни племенни лидери и че суданските специални служби  са провели са нощна спецакция срещу похитителите.

"Имаше изключително добро сътрудничество между българската дипломация, българското разузнаване заедно със суданската дипломация и суданското разузнаване. Това доведе до освобождаването на нашите сънародници", коментира лаконично Младенов.

При завръщането си в България пилотите описаха преживяното като път "от ада до рая". Те обясниха, че  най-сериозно предизвикателство пред тях е било самото отвличане, което по думите им станало за секунди. Нападателите са били около 13 души. "Когато са насочени, да речем, 10 дула в лицето ви, не зная как ще се почувствате - определено не е приятно", разказа тогава Чорбаджийски.

Пилотите бяха напълно категорични, че докато са били  в ръцете на суданското племе  не са имали никакъв вариант да избягат.

След прибирането си в София и тримата казаха, че са готови отново да бъдат хуманитарни работници, защото това е тяхното призвание.

  • Българският хеликоптер се оказал по погрешка над судански бунтовници (ОБНОВЕНА)
  • ООН преговаря за освобождаването на българските пилоти в Судан
  • Шестимата българи в Судан могат да бъдат освободени днес
  • ООН преговаря за пленените в Судан българи
  • Българите, задържани в Судан
  • Хеликоптерът със задържаните в Судан българи е на авиокомпания с 10-годишен опит
  • Шестима българи попаднаха в ръцете на судански бунтовници