Гледайте политиката, мислете за морето. Но не за плажа, нито за руснаците, които май пак ще отидат в Турция, а за онова море, което крие залежи от нефт и газ.

Дами и господа, ако Средиземно море разделя планетата на две половини, а всяка европейска средиземноморска страна в момента е потенциална врата за мигрантите от юга, то Черно море има по-различно значение.

В края на Втората световна война, когато Чърчил и Сталин разделили източната част на Стария континент на зони на влияние, разковничето се криело в Черно море. Тогава външните министри Идън и Моллотов трябвало да уточнят детайлите в Москва.

Моллотов казал, че според него Сталин би се съгласил на следното: 75/25 за България... Той не мислил, че английските моряци биха нарекли Черно море „море”, а само „езеро”. Идън отговорил, че то е съветско „езеро”. Той апелирал за уреждане на Българския въпрос за 24 часа. Така и станало. Само за ден „Съветското езеро” според британците отредило мястото на страната ни през следващия половин век.

Дълго време на Черно море било гледано като на геополитическо езеро, но днес ситуацията е на път да се промени. В началото на 2012 г. в централата на голяма нефтодобивна корпорация във Виена настъпва оживление. Открито е голямо газово находище в румънски териториални води.

Очакванията на експертите са се оказали верни – в Черно море има газ. И то много.

През пролетта на 2016 този оптимизъм завладя отново чуждестранните експерти. Блокът „Хан Аспарух” също се оказва надежден. Това е един от най-интересните участъци в цялата акватория на Черно море и той се намира в български териториални води.

Ако трябва да сравним българския участък с румънския му съсед „Нептун”, „Хан Аспарух” е с почти 50% по-голяма площ. Това означава едно – ако довибът се окаже рентабилен, България ще гарантира своя газ, а и може би нефт за поне 30 години напред.

Но това може да се случи само ако морето не стане арена на конфронтация.

В този смисъл, президент и премиер трябва бързо да се разберат – каква всъщност е българската позиция за Черно море. В момента сме свидетели на необясним разнобой – Плевнелиев и Ненчев искат повече НАТО в морето, а премиерът говори за демилитаризирана зона. Едното е меко казано странно, а другото е невъзможно.

Но с подобни различни позиции България може да пропусне огромни ползи.

Гърците нарекли това море „черно”, защото то било прекалено бурно и непредсказуемо. Точно както българската политика в момента.