на живо

13 неща, които не знаете за “Реал” Мадрид

Сред тях са лилаво суеверие, храна за кучета и медиен закон “Моуриньо”

Reuters

В събота "Реал" Мадрид ще направи опит да спечели трофея от Шампионската лига за 13-и път в историята си. Без никаква доза фатализъм ви представяме 13 любопитни факта, свързани с Кралския клуб.

1. В средата на 50-те години, когато в главата на френския журналист от в. "Екип" Габриел Ано се заражда идеята за създаването на турнир, наречен Купата на европейските шампиони, първият испански отбор с покана за него е... "Барселона". Причината е, че кореспондент на "Екип" в Испания е каталунецът Карлос Пардо. От "Барса" обаче отказват да участват с мотива, че "тази надпревара няма бъдеще". След това поканата отива при "Реал", който печели първите пет издания на турнира.

Снимка: Reuters

2. През 1981 г., както и сега, "Реал" Мадрид се изправя срещу "Ливърпул" във финала на турнира на шампионите. Кралския клуб губи с 0:1, но за огромна изненада на футболистите на Белия балет те получават премии след поражението. "Това е единственият случай в кариерата ми, в който съм взел бонус след загуба – признава легендата на "Реал" Висенте дел Боске, който участва във финала в Париж. – Получихме по 525 хил. песети лично от президента Луис де Карлос. Преди началото на сезона никой не смяташе, че може да стигнем до последния мач в турнира, затова и ръководството беше неочаквано щедро."

Снимка: Getty Images

3. Преди миналогодишния финал с "Ювентус" в Шампионската лига лично треньорът на "Реал" Зинедин Зидан решава отборът му да играе с лилави екипи от суеверие. Зизу е убеден, че те ще са на кадем. В лагера на "Юве" пък потриват доволно ръце, тъй като в Италия се смята, че лилавият цвят носи лош късмет. "Реал" обаче покорява Кардиф след успех с 4:1.

4. Традицията "белите" да празнуват спечелените си трофеи на фонтана "Сибелес" в центъра на Мадрид датира от 80-те години, а началото е поставено от легендарния голмайстор Емилио Бутрагеньо и съотборниците му по онова време.

5. Най-несловоохотливият футболист в настоящия състав на "Реал" е Тони Кроос. Германецът не обича да говори пред печатни медии, предпочита да дава само телевизионни интервюта.

Снимка: Getty Images

6. Бившият треньор на "Реал" Жозе Моуриньо е кръстник на първия медиен закон в испанския футбол. По време на последния си сезон начело на Кралския клуб (2012-13) Специалния все по-често праща своя асистент Айтор Каранка да говори пред журналистите на пресконференциите преди и след мачовете. Стига се дотам, че от Професионалната футболна лига инициират закона "Моуриньо", който задължава наставниците да се явяват пред камерите. По ирония на съдбата правилото влиза в сила в момента, в който Жозе вече не е начело на "Реал".

7. Британецът Пол Бърджис, който се грижи за тревната настилка на стадион "Сантяго Бернабеу", е смятан за Кристиано Роналдо на своята професия. В миналото Бърджис е работил и за "Арсенал", а в Мадрид се твърди, че от "Реал" са платили на лондонските си колеги 1 млн. евро "трансферна" сума за услугите му.

8. Вече 7 години "Реал" и съседите от "Атлетико" организират всяка есен надбягване по улиците на Мадрид с участието на фенове на двата отбора. 10-километровото трасе свързва "Сантяго Бернабеу" с бившия стадион на "Атлети" – “Висенте Калдерон”.

9. 79% от последователите на "Реал" в социалните мрежи, където клубът има над 200 млн. фенове, са мъже.

10. От религиозни съображения, забраняващи му да консумира алкохол, нападателят на "белите" Карим Бензема отказва да участва в рекламни кампании на пивоварната "Мау", която е един от основните спонсори на тима. Все пак се стига до компромисно решение, при което французинът промотира само безалкохолната бира на компанията.

Снимка: Getty Images

11. По света има стотици лицензирани продукти, които използват емблемата на "Реал". Един от най-екзотичните, без съмнение, е храна за кучета.

12. След като "Ювентус" и "Манчестър Юнайтед" създадоха своите женски футболни отбори, ръководството на "Реал" смята да последва примера им само ако осъществи галактическа трансферна политика и при дамите. Тоест само ако привлече най-горещите имена на пазара.

13. Част от номера на една от телефонните линии в клубния офис съответства на броя на трофеите, които тимът е спечелил в Примера дивисион, Купата на краля и Шампионската лига. С други думи в момента е "33-19-12".