За поредна година ни пускате в домовете си в навечерието на Великден.

На Велики четвъртък и Велика събота ви помолихме да споделите с нас снимки на великденските си яйца и козунаци. Стотици зрители на bTV откликнаха и ни пуснаха в домовете си, за да покажат великденската трапеза.

Ние избрахме някои от най-красивите снимки, които събрахме в галерия.

Споделихте с нас не само снимки на великденските си яйца, но и на най-милото - децата си! 

На някои от кадрите има и симпатични домашни любимци.

А козунаците, които ни показахте, са доказателство, че сте изкусни кулинари!

Въпросът за произхода на великденското яйце все още е загадка за историците и етнолозите. Най-новите сведения показват, че първите боядисани яйца датират от 2000 г. преди Новата ера. Това са щраусови, с гравиран орнамент и са открити в Египет.

Символиката им отново е свързана с Възкресението и отвъдния живот. Това кара учените да смятат, че традицията за боядисване води свето начало още от праисторията, но с установяването на християнството, детайлите са били прикрепени към живота и Възкресението на Исус.

Първото декорирано яйце, намерено по нашите земи, е от Римската епоха или IV-III в. преди Новата ера, украсено с цветни стъклени смалти. Боядисани яйца са намерени и при погребения от XI-XII век по земите на западните славянски народи.

Въпреки историческите спорове за началото на традицията, едно е сигурно - всяко шарено яйце символизира възкресението, живота и любовта, а според изписването носи и послание за здраве, дълголетие, късмет и благоденствие.