Учениците от XII клас се явяват на втората си матура по предмет по избор. Днес е и така нареченото външно оценяване по математика за седмокласници.

Зрелостниците могат да избират между 13 предмета, между които математика, история, география, физика, химия, биология и няколко чужди езика.

Вариант 1 бе изтеглен за втория задължителен държавен зрелостен изпит по предмет по избор. Изтегленият вариант важи за всичките 13 учебни предмета, по които зрелостниците са избрали да се явят.

Журналистка изтегли Вариант 1 за националното външно оценяване по математика за VII клас. Изпитът започва в 10.00 часа, съобщиха от МОН. Той се провежда в два модула. Първият модул продължава 60 минути и е задължителен за всички седмокласници, а вторият модул продължава 90 минути и се решава по желание от учениците, които ще кандидатстват след седми клас.

Вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева каза, че приветства всяко журналистическо разследване, направено по време на първия зрелостен изпит по български език и литература, но държи да се отдели истината от неистината.

Според нея истината е, че няма изтичане на информация от министерството, защото нито тестът, нито 41 въпрос са се чули  преди 9.00 ч., а отговорите, получени чрез есемес от разследващите журналисти, са получени едва след 10.30 часа, когато вече някои от зрелостниците са излезли от изпитните зали.

Най-много зрелостници - 16 500, тази година са избрали като втора задължителна матура биологията. Още 12 хил. дванадесетокласници са пожелали да се явят на изпит по география, а малко по-малко на английският език.

Изпитът започва в 8:00 ч. и продължава 4 часа.

След 15 часа на сайта на просветното министерство ще бъдат публикувани тестовете с ключ с отговорите, а резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 10  юни 2016 г.

Втора задължителна матура за зрелостниците по предмет по избор, а седмокласниците показаха знания по математика. Вижте какви бяха настроенията преди началото на изпитите. 

Минути след 7 часа сутринта, зрелостниците, които са избрали да се явят на матура по английски език се събраха в двора на Втора английска гимназия  в София.

След  биологията и географията, английският се нарежда на трето място като предмет, по който има най-много желаещи да покажат знания.  

Два часа по-късно в двора на столичното 51 СОУ пристигат и седмокласниците. Всеки от тях трябва да покажe какво е научил по математика през изминалата година. Изпитът се състои от два модула, като вторият не е задължителен, но дава възможност за по-висока оценка.