Над 11 хиляди зрелостници се явяват на поправителна сесия на матурите. В момента се провежда изпита по български език и литература.

Търговията с отговори, за която ви разказахме в серия от репортажи, продължава да се вихри. Репортер на bTV отново направи експеримент дали матурите преминават по-честно след поредицата от скандали.

На матурата по български език и литература бяха заявили желание да се явят почти 5 хиляди зрелостници, които по различни причини не са се справили на предходните сесии.

И на тази сесия имаше опцията „помощ от приятел”. След серията от скандални разкрития и общественото недоволство през последните месеци, дилърите са по-предпазливи, но и по-изобретателни.

Предлагането на верни отговори в социалните мрежи е далеч по-прикрито. Повечето от дилърите отричат някога да са се занимавали с това. Заедно със стажант-репортетър на bTV Лиляна Петкова успяваме да се уговорим с един от героите от изпитната сесия през лятото.

Пазарим се за цената и я сваляме от 100 лева на 65. Отиваме на срещата. Схемата е добре познатата - с SMS. Дилърът е мнителен и неспокоен.

Няколко часа по-късно получаваме телефонно обаждане - разкрити сме и няма да получим отговори.

На следващият ден по тъмно в Образователното министрество журналист определен чрез жребии генерира изпитния вариант сред милиони комбинации.

Малко преди 8 сутринта в дворовете на училищата започват да се събират зрелостниците, които не са успели да си вземат изпита предния път. За никого не е тайна, че съществува и план Б.

Зрелостниците се запътват към класните стаи, сядат по един на чин. Ще бъдат охранявани от цяла армия от квестори, а действията им ще бъдат следени от камери в реално време. В репортажите ни до сега става ясно, че не винаги извънредните мерки са пречка за преписвачите.

Изпитът е към края си, но SMS така и не получаваме, както се закани дилърът, който ни разкри. Едва ли някой може да каже обаче колко от явилите се на матурата днес 5 хиляди зрелостници днес са надхитрили системата.

След като бяхме разкрити, дилърът успя да изтрие целия ни чат във фейсбук. Похарчихме още 70 лева в очакване на верните отговори и от друг дилър. Той настояваше да получи парите по куриер. След получаването им обаче изчезна.

Едва ли е изнанедващо, че търговията продължава - наскоро прокуратурата съобщи, че купуването на матурите не е престъпление.