Родителите на малолетните момичета, които раждат, също трябва да носят отговорност. Това заяви в студиото на „Лице в лице” министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова.

Коментарът ѝ беше по повод случая с 13-годишната родилка от Сливен. Тя обясни, че заради подобни случаи социалното министерство е разработило специална програма, при която малолетните майки получават вместо парична помощ т.нар. „помощ в натура”. Тя се изразява в получаването на различни ваучери и консултации на майката със специалисти, от които да се информира как правилно да се грижи за детето си.

„Ключовата дейност за мен е образование”, заяви Русинова. Тя обясни, че за да бъдат избегнати подобни случаи, е важно да се води сериозна борба срещу ранното отпадане от училище на представителите на маргинализираните групи, както и да се работи в посока тяхното по-добро здравно образование.

Зорница Русинова коментира и разпределянето на помощите за пострадалите при взрива в Хитрино. По думите ѝ социалното министерство вече е разработило 2-годишна програма, която цели да подпомогне семействата с първична социална помощ.

„За нас е много важно тази помощ да бъде съобразена с конкретните нужди на всяко едно домакинство и всяко едно семейство”, заяви още тя и обясни, че е създадена специална комисия, която с помощта на социални работници, преценява всеки конкретен случай, за който е подадена молба.

Към момента са постъпили 350 такива, като повечето от тях са за възстановяване на дограми и ремонти на жилищата и няколко свързани с лечение на пострадали хора, обясни още социалният министър.

Към момента са 14 семействата, които са сред най-засегнатите от инцидента, подали молби за получаване на първична финансова помощ до 500 лв. месечно за 6-месечен период.

Предстои и психолози да започнат работа с хората в Хитрино, за да им окажат психическа подкрепа, съобщи още Русинова. Добра новина е и че около 30 души са се включили в програми на бюрото по труда, за да помогнат в разчистването засегнатите райони.

Вижте във видеото какво още коментира Зорница Русинова в студиото на "Лице в лице":