Българите и македонците са с обща история, която трябва да ни обединява вместо да ни разделя. Това заяви македонския премиер Зоран Заев, който е на официално посещение у нас.

По думите му политиците трябва да спрат да говорят за миналото.

Зоран Заев се похвали, че по договора за добросъседство между двете страни са останали за изчистване само детайли. Той призова да забравим различията. Затова и вчера отдал почит пред паметника на цар Самуил в столицата.

„Вероятно дебатът ще остане вечен. Чий цар е цар Самуил. Това обаче е нашата обща европейска история. И зависи само от нас тя да стане нашето общо европейско бъдеще”, заяви министър-председателят на Македония.

Освен за Самуил Заев говори предпазливо и за произхода на светите братя Кирил и Методий. Темата за корените на писменост предизвика остра реакция у нас, след като преди месец руският президент Владимир Путин заяви пред македонския си колега, че славянската писменост е дошла в Русия от "македонската земя". В интервю за bTV шахматистът и депутат от Руската дума Анатолий Карпов пък обяви, че кирилицата идва от Византия.

„Политиците не трябва да се занимават много с история. За нас Кирил и Методий са славянските просветители. В учебниците, по които аз съм учил се говореше за Солунските братя. Знам за мисиите им и в Охрид, и в България, и в Русия. И това е нещо, което може само да ни сплоти”, смята Зоран Заев.

А македонските медии са разделени в оценките си за посещението на Заев у нас. Някои издания го критикуват, че е предал на България най-големия македонски празник – Илинден.

Снимка: bTV

Други  отбелязват, че срещата Борисов – Заев е исторически шанс за отношенията между двете страни.

Снимка: bTV

Посещението на Заев у нас приключи на "Позитано" 20, където лидерите на двете социалистически партии имаха среща на 4 очи.