Непроучен разлом над галерия 64 в мина „Ораново”, за който никой не е предполагал, е причина за срутването на 16 юли, което причини смъртта на четирима миньори. Това показват заключенията от експертен доклад, изготвен по поръчка на концесионера „Пирин Ораново" ЕООД.

Докладът беше представен в столовата на рудник „Ораново” два месеца след развръзката на трагедията на 2 август, когато след 18-дневно издирване бяха открити телата на двама затрупани миньори.

След трагедията беше извършена проверка на рудника, която установи, че от 2007 г. там са били констатирани 199 нарушения.

Докладът бе представен в столовата на рудника.
Снимка: БГНЕС

Докладът е изготвен от седем експерти на Българската асоциация за подземни води, които признаха, че не са влизали в рудника до мястото на аварията.

При изготвянето на експертния доклад те са използвали стари подобни документи, последният от които е от 1992 г. Те са използвали метода на сеизмичната томография - направили са скрининг на пластовете от 64-та галерия до повърхността, като разстоянието е над 600 метра.

Проф. д-р инж. Павел Пенчев изтъкна „неблагоприятното стечение на четири фактора” като причина за инцидента. „Земните маси са се срутили с огромна скорост за много кратко време, като са повлекли и огромен скален къс от варовик, който е разрушил входа на галерията и част от крепежа”, посочи той.

Според специалистите наличието на раздробени маси, както и на достатъчно количество подземни води, високият наклон, по който целият този материал е изтекъл и е запълнил цялата галерия, както и динамичното въздействие при отцепването, са четирите фактора, причинили трагедията.

„Това и Господ не може да го предвиди. Този участък е опасен и трябва да се изолира при бъдещите дейности в мината. Нищо не е подсказвало за този разлом. Правени са четири големи проучвания, но никой не го е установил", каза проф. Пенчев.

Собственикът на рудник „Ораново” Красимир Михайлов определи този доклад като „истината - всичко останало е спекулации”.

„Това са сериозни хора, днес няма сензация, а обективни неща. Ние нямаме право да си играем със съдбата на хората. За разлома е нямало как да се знае. Проблемът е, че загинаха млади мъже", коментира още Михайлов.