Знакови бизнесмени посетиха изненадващо днес Националната следствена служба. Това са собстевниците на "Литекс" - Гриша Ганчев и на "Софарма" - Огнян Донев. Ганчев е бил ивикан за разпит по т.нар. "Захарна афера". Той обаче се е възползвал от правото си да не дава обяснения, разказа защитникът му Татяна Дончева.

В същото време обаче, според прокуратурата, Ганчев е отговорил лаконично на няколко въпроса, като на други е отказал. Огнян Донев обясни пред медиите, че идва в сградата на "Г.М. Димитров", за да получи гаранцията си.

Огнян Донев
Снимка: БГНЕС
На 29 май 2012 г. Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на Гриша Ганчев - за ръководител на организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления срещу данъчната система и за закана за убийство. Според събраните доказателства Гриша Ганчев е ръководил престъпната структура, за която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев.

Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Спрямо Ганчев бе взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" - от 500 000 лева, която впоследствие беше намалена на 300 000 лева.

Шумно рекламираната акция "Захар" се проведе на 10 май 2012 година, тогава бяха задържани шестимата участници в групата. Ден по-късно специализираната прокуратура на София повдигна обвинение на всички тях. На 13 май Специализираният наказателен съд остави в ареста петима от тях - Данаил Ганчев, Милко Талев, Ивайло Талев, Тодор Симеонов, Милко Димитров. На Камелия Мирчева бе наложена мярка за неотклонение "домашен арест".