България не е на първо място по корупция в ЕС, има държави и след нас. В една група сме с държави, при които проблемът е най-голям – Литва, Хърватия, Чехия, Гърция, Румъния. Не сме обаче на дъното. Така пред bTV правосъдният министър Зинаида Златанова коментира поредния негативен доклад от Брюксел за нивото на корупцията у нас, който дава и препоръка за въвеждане на етичен кодекс за депутатите.

Според Златанова проблемът „корупция” е общ за 28-членния съюз, а не е „резервиран” само за България и Румъния, каквото внушение се правело.

„Добре е този документ да се чете както е написан, а не както им се иска на някои. Ако мислим, че сме най-зле, няма да намерим лечение. Еврокомисарят Малмстрьом каза, че корупцията спира дъха в Европа, че 120 млрд. евро потъват годишно в целия ЕС. Е, ние с Румъния няма как да „усвоим” тези пари. За първи път е ясно, че корупцията е проблем, с който трябва да се борим заедно”, допълни министърът.

За първи път и страната ни не била сравнявана със самата себе си, а с останалите членки на Общността. Затова се виждало, че тя е в „златната среда”, а не на дъното по повечето показатели за очакванията на обществото спрямо нивото на корупция. 84% от българите смятали, че корупцията е широко разпространена в родината им, но и 65% от британците давали такъв отговор, а страната им се смятала за стожер на демокрацията.

„Истината е, че се слага общ европейски проблем на масата и се дават препоръки”, каза още Златанова. И допълни, че в България по-малък процент хора свидетелствали за корупция в политиката и държавните институции, спрямо отговорите на европейците. В мнението си за повече корупция българите водели в сферите съдебна система, образование и здравеопазване.

По повод предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за изборното законодателство, който да бъде проведен заедно с евровота през май, Златанова коментира, че той би „разфокусирал” хората от важните европейски теми. Освен това, за да има информиран избор по такива важни за страната въпроси като изборните правила, трябвало да има време за продължителен широкообществен дебат.