Застудяването и минусовите температури може да са проблем за мнозина, но със сигурност почитателите на зимните спортове очакват снега с нетърпение. Зимните ни курорти вече се подготвят за ски-сезона. На Банско и Боровец официално той ще бъде открит на 14 декември. Седмица по-рано пускат съоръженията на Пампорово, а на Витоша все още нямат решение.

Като изключим семинара на управляващите партии, който напълни един от хотелите, в Боровец все още туристите са малко. Причината е, че ски сезонът там ще бъде открит след 2 седмици. Пистите в Пампорово и Банско също са затворени, но трескавата подготовка в очакване на туристите тече с пълна сила.

През новия сезон цените на картите в Боровец остават без промяна - 55 лева за възрастни и 33 лева за деца. Голямата промяна са безконтактните карти за достъп до съоръженията, които освен че ще ускорят преминаването през пропускните, ще могат да се зареждат и през интернет.

Оръдията за изкуствен сняг работят с пълна сила, а хотелите вече са в готовност да посрещнат първите туристи. По прогнозни данни ще има между 5 и 7% ръст на туристите за този зимен сезон.

В Банско също тече трескава подготовка за откриването на сезона на 14 декември. В курорта обаче се надяват пистите да бъдат отворени и по-рано. Цените на дневните карти за ски съоръженията също остават непроменени тази година.

В парк Пирин вече има специално съоръжение за контролирано взривяване на лавини. То действа на връх Палашица и осигурява безопасността на скиорите в района на Бъндеришка поляна.

Пампорово дава старт на ски сезона седмица по-рано от останалите курорти - на 7 декември. Целодневната карта ще е с 3 лева по-скъпа от миналия сезон. „Тоест тя няма да бъде 50 лева, а 53 лева, но въпреки това остава най-ниската целодневна карта за всички водещи зимни курорти в България”, заяви Мариян Беляков – изпълнителен директор на „Пампорово” АД. Хотелиерите очакват най-силния зимен сезон за курорта от 10 години насам.

Все още не е ясно кога ще започне сезонът на Витоша, защото от „Витоша ски” съобщиха, че са прекалено зависими от метеорологичните условия, защото съоръженията им за правене на изкуствен сняг не са толкова модерни, като в останалите ски курорти. Цените на лифт картите за Витоша остават непроменени за 5-та поредна година - 35 лева. Полудневната карта обаче ще бъде с 20% по-евтина, а именно 22 лева.