За разлика от предишните дебати, този между кандидат-президентите Жорж Ганчев и Александър Томов беше много по-цветен, защото участниците бяха такива. Това коментира политическият психолог Антоанета Христова в студиото на „Тази сутрин”.

Според нея това се дължи на по-богатия опит в публичното пространство, който претендентите имат, а политическото минало и на двамата е създало „специфичен носталгичен нюанс”.

Снимка: btvnovinite.bg

Психоложката отбеляза, че и двамата кандидат-президенти са били спокойни, защото знаят, че не се борят за първо и второ място и имат мотивация да се изявяват.

Според нея обаче Жорж Ганчев е бил пример за видимо и ярко присъствие със своите жестове и зрителния контакт с опонента си. Впечатление е направил и с цветистия си изказ и думите, които използва, като „тутикванти” и „фасон”, както и със специфичния си смях.

Жорж Ганчев е автентичен и истински. Той не ни лъже и ни показва себе си, иска отново да бъде в центъра на медийното и политическото внимание”, коментира Христова.

Той е показал умение за боравене с широко отворените ръце, което според нея казва: „Аз съм Жорж Ганчев, а вие всички сте ми приятели”.

Снимка: Ладислав Цветков

За разлика от него, Александър Томов е бил много по-обран в жестовете си, но пък сравнително спокоен, вероятно заради добрия си опит като университетски лектор. Той показа, че владее вербализацията на жестовете много добре, обясни Антоанета Христова.

Тя сподели обаче, че похвалата, която Томов отправи към 77-годишния Жорж Ганчев за външния вид, държанието и духа му, я е притеснила. Според нея тя е била по-скоро с цел да подчертае възрастта му.

Снимка: Ладислав Цветков

Томов използва кампанията, за да изчисти образа си”, обяснява психоложката. Тя напомни и че той е лидер на една от социалдемократическите партии и би могъл да се стреми да намери евентуално бъдещо развитие.

Христова отбеляза, че по повечето теми и двамата кандидат-президенти бяха единодушни и единственото, което ги раздели, беше мнението им за референдума по инициатива на „Шоуто на Слави”. За Томов това е политическа реформа, докато Ганчев го определи като „учиндолска простотия”.

Вижте във видеото какво още сподели психологът Антоанета Христова за дебата: