С настъпването на COVID-19 по цял свят, редица държави минават към предпазната мярка пълна карантина на отделни селища или цели държави. В момента Италия се намира под пълна карантина, която важи за цялата страна.

Как преминава животът в изолация, разказват наши сънародници в Италия и чужденци, които живеят в България.

Снимка: bTV

Галина и Мартин Еневи живеят от години в италианския град Кремона. Там работят като лютиери, но сега делникът им е коренно различен.

„Вече цяла седмица сме под домашна карантина, която ни е наложена от държавата. Може да се излиза само по уважителни причини“, казва Галина.

Снимка: bTV

Какво се има предвид под уважителни причини – покупка на храна или лекарства. Сънародничката ни Рада Крачанова разказва как във Верона карабинерите следят карантината да се спазва от всеки.

„Ако излизаме навън, трябва да носим един специален документ, който може да ни бъде поискан от полицията, в който описваме причината, поради която излизаме навън“, казва Рада.

И Рада, и Галина са единодушни, че истерията по магазините е преминала, а жителите на Италия са спокойни, че храна има.

Галина споделя, че в магазините влизат само по четири или пет човека, за да няма струпване на хора. Всички останали чакат пред вратата на магазина, като спазват разстояние от поне метър помежду си.

На гражданите на страната е забранено да се излиза от градовете.

„В момента съм навън, на разходка, с шал на устата, защото няма повече маски. И с ръкавици. Обикновено, когато се прибера след разходка, която всъщност е в задния двор на нашата сграда се дезинфекцирам. Измивам си ръцете до лактите, измивам целия под и всички повърхности, които съм пипала, включително и моят телефон“, разказва Рада.

Карантинираните италианци дадоха тон на страната и на останалия свят – всяка вечер те излизат по терасите си, пеят и свирят от разстояние, но заедно. И поддържат духа си.

У нас самоорганизацията на граждани вечер е посветена на медиците – благодарим им с аплодисменти.

Д-р Пио Импалиатели е италианец, който преди 8 години пристига у нас като футболист, но завършва медицина. Сега е доброволец в „Александровска болница“ и е под домашна карантина заради контакт с пациент, носител на COVID-19.

Снимка: bTV

„Не се замислих много, защото това ни е работата, нашата професия е да помагаме на хората“, казва той.

Родителите му са лекари в област Тоскана, а приятелката му живее в Милано. Разказват му, че все още здравната система там може да полага грижи за нуждаещите се.

„Засега нещата тук са… да кажем под контрол. Въпросът е да не се стига положението в Италия, защото не знам дали сме готови“, казва Импалиатели.

Според прогнозите на италианските лекари след седмица новите случаи на COVID-19 в страната ще намалеят.