Жителите на втория по големина квартал в България, столичният "Младост", настояват за провеждането на местен референдум, който да наложи пълна забрана за строителство. Стотици разписаха подписката за референдума.

За да се проведе допитването са необходими 15 000 подписа, но само на хора, които имат адресна регистрация в квартала. Целта им е да опазят детските площадки и зелените зони в един от най-големите райони на София, в който живеят около 150 000 души.

От общината обясниха, че проблемът е строителството на места, които са частна собственост.

"Само по себе си спирането на строителството не решава въпроса със строителството в терени, които отдавна са частна собственост. Всъщност големият проблем е проблемът със собствеността. За да бъде решен обаче, трябват огромни средства.

Аз се срещах с граждани - те се самоорганизирали и са много активни. Затова с тях говорим с желание, в същото време обаче виждаме и политически сили, които се опитват да яхнат това недоволство и тогава започват със спекулациите и пропагандата. Надявам се и вярвам, че гражданите няма да се подведат по тях”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

"Ние сме отворени към всички, които искат да подкрепят гражданите като граждани. Партията на господин Кадиев са единствените, които са отначало и ни помагат. Помагат ни със съвети, но не се възползват", заяви Десислава Иванчева, председател на Инициативния комитет „За зелен Младост".

На датата на президентския вот жителите на "Младост" ще избират и районен кмет. До оставката на досегашния се стигна след протести задари строеж върху бивша детска площадка.