Напрежението в ромския квартал „Надежда“ в Сливен продължава да е високо след вчерашните сблъсъци между полицаи и местни жители.

Служител на реда е в болницата със сътресение на мозъка, а хората от квартала обвиняват униформените в полицейско насилие, казват, че се страхуват от тях и правят подписка с искане за промяна на полицейския състав, който отговаря за района.

Същевременно двамата задържани след инцидента – баща и син, бяха освободени рано тази сутрин.

Третият издирван – Радко Христов, който е от същото семейство, застана пред камерата на bTV и разказа, че не знае защо го търси полицията. По думите му той не е участвал в сблъсъците, напротив – избягал, когато видял, че униформените бият баща му и съседа.

Според полицията именно той е ударил с бутилка по главата полицая.

Вижте повече във видеото:

Въпреки това днес Христов се предаде в полицията, но беше придружен от адвокат, защото се страхува, че униформените ще го бият.

Той е задържан за 72 часа, като прокуратурата ще поиска постоянното му задържане.

 

От полицията в Сливен казаха, че агресията над техни служители е ежедневие. Униформените били нападани при всеки опит да реагират на сигнали за силна музика в квартала.

„Повечето от тях (жителите на кв. „Надежда“, бел. ред.) са с приготвен арсенал за нападение над полицейските служители – с камъни, с бутилки, по всякакъв начин се опитват да упражнят агресия и да влязат в конфликт с полицейските служители“, каза говорителят на ОД на МВР – Сливен Първолета Мандинска.

Само от юни до септември миналата година полицаите са се отзовали на близо 900 сигнала за силна музика от квартала.

Вижте повече във видеото: