Жителите на Левски изкараха втора безсънна нощ – след като преди ден градът беше ударен два пъти от едра градушка, снощи те трябваше да се борят с последиците от нея, тъй като дъждът продължава да вали.

Пред кореспондента на bTV Мариана Трифонова жители на Левски разказаха, че покривите им са пробити, изолацията – надупчена, а реколтата – унищожена.

Снимка: Аз, репортерът

В града почти няма сграда, която да не е засегната от бедствието, вероятно стотици са наводнените домове към този момент, предаде Трифонова. Ударени са и още четири села.

Снимка: bTV

Първата градушка е паднала около 23:30 ч. на 2 юли и е била с големината на яйце. Втората е ударила около 2:30 ч. на 3 юли, а ледените късове са били колкото юмрук, разказа един от засегнатите.

Ужасът е неописуем. Много е тежко за хората. Някои нямат пари и не знам как ще се оправят“, коментира друга жена, чийто дом е пострадал. Тя обаче е от малкото, застраховали имота си.

Снимка: bTV

Хората ще търсят помощ от държавата и общината за справяне с последствията.

Като за начало трябва да спре да вали, за да може засегнатите да си покрият домовете, каза зам.-кметът Здравко Дафинов.

По думите му в общината от вчера има опашка от застраховани, на които с подпис на кмета се удостоверява, че е имало такова събитие. Следващата стъпка са незастрахованите, при които ще ходи комисия от експерти, назначена от общината, която да удостоверява щетите.

Според нормативната уредба за помощ от държавата и общината могат да кандидатстват хора, чийто пострадал имот е единствено жилище, има и изисквания за дохода на семейството, каза Дафинов.

Село Обнова
Снимка: Мариана Трифонова

Другият зам.-кмет на общината – Кольо Домеников, съобщи, че в момента обстановката е спокойна. Най-уязвимо е било с. Обнова, където река Пордимска бара се разля.

Село Обнова
Снимка: Мариана Трифонова

Селото е било под наблюдение през цялата нощ. Засегнати са около 20 имота, но ситуацията се нормализира.

Вижте във видеото какво разказаха засегнати и как изглежда една от пострадалите къщи: