Вече 4 години жители на пловдивския квартал „Прослав” протестират, защото изградената над жп релсите пасарелка на практика е неизползваема.

Хората от квартала бяха против проекта и многократно протестираха – те настояваха за безопасен подлез, а днес страховете им, че новоизграденото съоръжение е опасно за мнозина се оказват основателни.

Вече втора година единствената пешеходна връзка, която свързва около 5000 жители на кв. „Прослав” с останалата част на града е въпросната пасарелка. Тя е съоръжение с два асансьора и стълбище, но асансьорите често се развалят.

В северната част на квартала се намира детската кухня, но майките с колички не могат да преминат през пасарелката, защото асансьорът е прекалено тесен. Те са принудени да пресичат необезопасената линия в близост до гаровия перон.

Детските и инвалидни колички, както и специалните триколки, които се използват от хора с увреждания, не се побират в изградените асансьори. При опит на нашия екип да вкараме триколка на момиче с церебрална парализа, асансьорът отново се разваля.

Хората от квартала очакват най-накрая някой да им обърне внимание и да обясни защо е проектиран асансьор с размери, които не позволяват превозването на инвалидни колички и триколки.