Жители на Пловдив и природозащитници излязоха на протест. Причината е започналият строеж на нов зоопарк на мястото на стария зоокът в града. Какво точно отключи общественото недоволство?

Старият зоопарк затваря през 2008 година, защото не отговаря на европейските изисквания за отглеждане на животни. Гората, която трябва да бъде изсечена, за да се построи новият обаче е белият дроб на града, казват протестиращите. Според тях това ще има голямо влияние за Пловдив.

Според недоволните досега са изсечени около 50 дървета от гората, която е защитена местност, а цялата площ на новата зоологическа градина е около 30 декара.

Те обясниха, че не са имали възможност да сигнализират до институциите преди започването на строежа, защото са разбрали за него в момента на започването на строителните дейности.

 "Напук на всички изисквания разрешението за строеж не е публикувано на сайта на община Пловдив, нито пък придружаващата го оценка за въздействие върху околната среда. Дори в момента виждате липсващата информационна табела. Виждаме едно заграждение, един обект, задължителната информационна табела, на която пише номера на строителното разрешение, продължителност на обекта и т.н. просто липсва”.

По думите на протестиращите, за да бъдат извършвани каквито и да е строителни работи в този район трябва да бъдат изпълнени поне три условия - влязло в сила разрешение за строеж, което обаче не е влязло в сила, понеже са го обжалвали в срок пред съда. Второ - оценка за въздействие върху околната среда, каквато няма и трето - подробният устройствен план за тази територия не предвижда изграждането на зоологическа градина.

Кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че темата не е актуална и важна и затова не са изпратили представител на протеста.

Самият изпълнител на зоологическата градина също е избран в противоречие на закона и затова е пуснат сигнал до прокуратурата, обясни протестираща гражданка, която допълни, че няма ясна документация как нараства цената, нито качеството, нито идейният проект - всичко е на тъмно.

По думите на протестиращите има две решения на кмета Иван Тотев. С първото изпълнителят е отстранен от процедурата, тъй като неговата оферта не отговаря на предварително обявените условия. Два месеца по-късно обаче същият този изпълнител е поканен отново при процедура - договаряне без обявление.

"От тримата изпълнители е поканен само този изпълнител и преговорите са приключили с него естествено, без никаква конкуренция. ВМ първата процедура цената е била 3,9 милиона, а в момента, цената вече договорената е 4,6 милиона”.

Исканията на хората са да не се строи зоопаркът в зелената зона, а в някои от пустеещите места в града.