Жители на столичния район „Красна поляна” излизат на пореден протест с настояване за незабавно премахване на бившите Виетнамски общежития. Те искат решение на Столичния общински съвет, в което да има упомената крайна дата за премахване на комплекса.

„Искаме също Столичната община да си влезе в контролните функции и всички, които нарушават и се отопляват в тези Виетнамнски общежития с печки на твърдо гориво, да им бъдат съставени актове, да бъдат изведени, да загубят права, ако трябва”, каза Цветан Фиков, жител на „Красна поляна”.

Проблемът може да се реши през 2019 -2020 г., ако успеем с търсенето на терени, намирането и построяването на жилища за някои от редовните наематели, каза кметът на район „Красна поляна”.

„Със сигурност тази година ще махнем 12-и блок, който се подготвя за събаряне. Търсим жилища. Засега са останали там 20-ина семейства”, подчерта Чакъров.

Жителите в района се оплакват и от ужасния въздух. По думите им вечер се стеле гъст дим и мирише на пластмаса и изгорели дрехи.

Кметът на район „Красна поляна” Иван Чакъров призна, че наистина има замърсяване и дим в квартала. По думите му не става въпрос само за Виетнамските общежития, а има и около 4-5 хиляди къщи във „Факултета”, които са на твърдо гориво – дърва и въглища.

„Това са социално слаби семейства и не можем да им забраним да се отопляват през зимата”, коментира той.

Повечето са направили отстрани на жилищата си дупки и през тях изваждат коминното тяло навън, допълни Чакъров.

„Говорихме с пожарната, когато е издържано, както трябва и изолирано и т.н., не би трябвало да е пожароопасно”, каза още кметът на района.