Жители на община Гърмен ще протестират пред сградата на парламента в столицата 18 юли срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните ромски постройки в квартал "Кремиковци" в село Марчево, предаде БТА.

Организаторите на протеста призовават към подкрепа всички българи, които вярват, че законите важат за всички. Повод за стачните действия стана решението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да отложи събарянето на две от незаконните ромски къщи, което бе насрочено за 13 юли.

Решението за протеста е взето единодушно от Инициативния комитет за стачни действия към община Гърмен.

МРРБ се принуди да замрази разрушаването на къщите, заради писмо от Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова, която е ръководител на правния екип в неправителствената организация „Инициатива за равни възможности”. Тя е депозирала жалба, в която е подчертала „необходимостта от предоставяне на допълнителна информация от страна на българското правителство".

Европейският съд е поискал от българското правителство да спре разрушаването "докато не осигури жилище на уязвимите жалбоподатели".

Иван Байрактаров от Инициативния комитет за стачни действия към община Гърмен коментира пред БТА, че "Не може някакви институции да спират изпълнението на закона и цяла държава да дава на заден ход, да не изпълни собствените си разпоредби. Ние не сме срещу ромите, искаме еднакви правила за всички в България. Настояваме само за прилагането на закона - има заповеди на ДНСК още от 2011 г. за блъскането на 124 незаконни постройки в ромския квартал на Гърмен. Нашият ултиматум бе това да се случи до 18 юли".

Няколко души от община Гърмен ще пътуват до столицата в понеделник, за да внесат уведомление за протеста в общината и да получат разрешение. Очаква се протестът ще започне в 12.00 часа в събота, 18 юли. Преди това ще бъдат поднесени цветя пред паметника на националния герой Васил Левски по повод 178 години от рождението му на същата дата.

  • Година по-късно, Гърмен отново се вдигна на бунт
  • Павлова не се чувства виновна за съборените ромски къщи
  • Жандармерия спря протеста на гърменските роми (ОБЗОР)
  • Булдозер бута незаконни къщи в Гърмен (СНИМКИ)
  • Днес в Гърмен отново ще събарят ромски къщи
  • Георги Костов: Кметът на Гърмен не може да има лична охрана
  • Кметът на Гърмен иска лична охрана, след като изпочупиха прозорци на общината
  • Само две незаконни къщи в Гърмен получиха отсрочка
  • Кметът призова жителите на Гърмен да дадат безвъзмездно подслон на ромите
  • ДНСК: До края на месеца в Гърмен отново ще падат къщи