Жителите на ямболското село Бояново се вдигнаха на протест заради решението там да се отвори бежански лагер от затворен тип. Утре те ще затворят международния път за Турция.

Бившите казарми са мястото, където ще се изгражда лагер на площ от 700 декара. Мигрантите ще бъдат настанени във фургони под денонощна охрана. Хората от селото обаче имат притеснения, че чужденци ще бъдат настанени и в бившите военни блокове в центъра на селото.

Опасяват се за сигурността си, както и от увеличаване на престъпността и инцидентите в района.

Кметът на селото Кръстьо Драганов каза, че са били извикани на среща с областния управител в Елхово, където са ги уверили, че лагерът ще бъде от затворен тип и вероятно изграждането му ще започне в следващите два месеца. Заедно с него на срещата са присъствали и жители на Бояново, които са поискали на тяхна територия да няма такъв лагер, а, ако има – да се гарантира сигурността им, да има камери по улиците, както и засилено полицейско присъствие.

Хората се страхуват, че в селото има много възрастни, които могат да бъдат нападнати. Те предлагат мигрантите да бъдат настанени в обезлюдените села.

Организаторът на недоволството заяви, че очаква на по-големия протест утре да присъстват около 2000 души.

Кметът на Бояново съобщи, че хора, свързани със селото, звънят постоянно и ги подкрепят. Той призова всички да отидат утре на митинга, за да докажат, че Бояново е живо.

Очакват се да присъстват много хора от Варна, Бургас и Ямбол.