Жени управляват един от основните кораби на американския военноморски флот – разрушителя "Оскар Остин". Той е от два дни във Варна, а целта – да напомня на страните в региона, че Съединените щати имат ангажименти да се борят заедно, ако се наложи.

Разрушителят "Оскар Остин" е въоръжен за всякакви бойни действия. 96 крилати ракети "Томахоук", седем оръдия за цели в морето и въздуха, картечници, два тройни торпедни апарата, два хеликоптера "Сийхоук". Всичко това се управлява от жени.

"За първи път в американския военноморски флот две жени командваме подобен кораб, но изпълняваме абсолютно професионално задачите си", заяви кап. II ранг Джанис Смит.

На подчинение на Джанис Смит и нейната заместничка – кап. II ранг Саманта Дютили, е екипаж от 300 души. Една трета от тях са жени.

"Не мога да ви кажа какво се случва по време на нашите операции, но ви уверявам, че сме готови да се бием винаги, ако се наложи. Отговаряме на абсолютно същите критерии, на които и нашите колеги мъже", категорична е кап. II ранг Саманта Дютили, зам.-командир на "Оскар Остин".

Лейтенант Ерин Фийлдс е един от пилотите на хеликоптерите "Сийхоук" за борба с подводници.

"Най-доброто време от деня ми е когато съм над земята и летя. Все още не съм участвала в реални бойни действия, но съм готова за това", каза лейтенант Ерин Фийлдс, пилот на "Сийхоук".

Жените доминират на кораба, но не са го планирали, обясни оперативният офицер ст. лейтенант Ан Патерсън и допълни, че всички са получили заповед да се явят на кораба.

Мотото на разрушителя, управляван от жени, е "Чест и жертва".