66-годишната Иванка Ройдова – жената, която поръчала отвличането и убийството на брат си и петима негови наследници, е напълно добре психически. Това е станало ясно след ареста ѝ, предаде кореспондентът на bTV Райна Зайкова.

Вчера беше съобщено, че жената е искала да убие брат си и семейството му заради наследство от починалия им баща. Според собственото проучване на Ройдова, ставало въпрос за 4,5 млн. долара. Тя обещала на убийците 10% от сумата.

За bTV окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов съобщи, че случаят е разплетен, благодарение на внедрен служител под прикритие. До решение за внедряването се стигнало, защото желанието на Иванка за реализиране на плана станало неистово и тя започнала да се среща с лица от криминалния свят.

Именно на внедрения полицай жената дала капаро, документи и напътствия, като си мислела, че разговаря с убиец.

На Иванка Ройдова са повдигнати две обвинения – за приготовления към отвличане и приготовления за убийство на шест лица. „За съжаление, за това законът предвижда от една до шест години затвор“, каза Попов.

Той добави и че има доказателства, че покойният баща е имал солидно имущество, но не и кой какво щял да наследи. „Не можем да твърдим, че братът Стойчо Ройдов и наследниците му ще получат над 4,5 млн. долара“, посочи прокурорът.

В студиото на предаването „Тази сутрин“ главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира, че „можем да разделим казуса в два аспекта – много добрата работа на службите и прокуратурата и много тежка деградация на ценностната система“.

В България всяка година се извършват 100 – 120 убийства, като в по-голямата част мотивите са неизяснени, неуредени финансово-битови отношения. Разкриваемостта е над 80%, каза Лазаров.