Хората от град Мизия, които пострадаха от наводненията през миналата година, все още бедстват. Критично е положението на някои от пострадалите, които са настанени във фургонното селище в града. От 20-те фургона, поне в 10 има хора постоянно. 

Много от бедстващите, които живеят в местата за временно настаняване, желаят да се върнат по домовете си. Това мнение споделя и семейството на Маргарита и Ангел Отсачеви. Те, както и много други хора, обаче, не могат да си позволят да ремонтират къщата си и са принудени да останат във фургона.

Помощите, които са получили досега от БЧК и от останалите дарителски кампании, в размер на около 1900 лева, са им стигнали само за малък ремонт.

„Условията не са лоши, на нас ни е добре така, но държим да се върнем в къщата, там ни е на нас живота, не е тука”, допълниха възрастните хора. Основен проблем в летните месеци е нетърпимата жега през деня – температурата във фургоните достига до 42-43 градуса.

Заместник-кметът на град Мизия Николай Нековски коментира, че няма какво да се направи срещу горещината в летните дни. Той обори отправените обвинения, че никой от местната управа не се интересува от бедстващото население.

Нековски защити решението на общината да инвестира отпуснатите в размер на 200 хиляди лева помощи в построяването на фургонно селище, като изтъкна, че това е бил съветът на БЧК.

Той съобщи, че срокът, в който пострадалите от наводненията трябва да напуснат местата за временно настаняване, е удължен с шест месеца – до пролетта на 2016 г.  Заместник-кметът напомни, че никой от пострадалите все още не е получил помощи от държавата. Причината е в правилника на междуведомствената комисия, според който пострадалите първо трябва да възстановят щетите, за да могат да кандидатстват пред комисията за помощи.

Друг проблем, назрял през последните месеци, засяга разпределянето на помощите от БЧК и другите дарителски кампании на бедстващите семейства. Ирена Дахлева, представител на вече разпуснатия Обществен съвет, коментира, че обвиненията в пристрастно разпределение са безпочвени. Тя допълни, че 405 имота са били подпомогнати от БЧК, а над 575 ваучера са били раздадени на пострадалите семейства.