Температурите в много райони на страната достигнаха 37 - 38 градуса. След обяд на нос Емине бяха отчетени 32,4 градуса. Предишната най-висока температура, измерена там е 32 градуса от 2006 година.

Най-горещо беше в Русе и Сандански, където температурите превишиха 39 градуса.

Утре се очакват още по-големи горещини. Прогнозите са за максимални стойности до 41 градуса.

Днес в по-голяма част от страната беше въведен жълт код за опасни жеги, за утре кодът за предупреждение вече ще е предимно оранжев. Това се отнася за 23 области. Само в 5 области на страната - Габрово, Смолян, София-град, София-област и Перник, е обявен жълт код за високи температури.

Температурите в четвъртък ще се повишат с още градус-два и следобед ще са предимно между 36 и 41 градуса.

И докато у нас се борим с жегата, в Москва вчера е измерен най-студеният ден от 1976 година насам - само 15 градуса. Според италиански климатолози пък - времето на планетата се е променило безвъзратно.

В лапите на горещата вълна са много европейски страни, където жегите са необичайни. Рекордни температури за последните двайсет години бяха измерени в Белгия. Великобритания и Франция също се задъхват от горещини.

Във Франция горещите вълни се появяват в края на юли - началото на август, отбелязва френският синоптик Доминик Распо. „Затова високите температурите в момента са необичаен феномен за нас. Много е горещо, може би жегите поставят рекорд за тези ширини,” коментира експертът от Френска метеорологична служба.

С температури над 30 градуса германците имат още един аргумент да наблягат на бирата. Изминалите дни бяха най-горещите за Германия през това лято.

„Пием много напитки и се мажем обилно със слънцезащитен крем, но не мисля да оставаме твърде дълго тук, защото силното слънце е вредно за децата,” казва Клаудия Хаас, посетител в увеселителен парк.

Необичайно високите температури в някои части на Европа и България са климатични аномалии, които обаче не бива да ни тревожат.

Според климатологът проф. Валентин Казанджиев в общественото мнение, понятието климатични промени циркулира доста фриволно. „За да говорим за климатични промени, трябва тази висока стойност да се запази за един поне 10-годишен период от време.”