Българското кино не опира само до пари, но парите са изключително важни, защото се развиваме в контекста на европейското и световното кино, което има определени нива на финансиране. Това каза пред bTV новият директор на Националния филмов център - актрисата и продуцент Жана Караиванова.

„Ако сме финансово немощни, няма как да сме творчески могъщи, да не говорим за успешни. Киното е пари, то е скъпа индустрия”, заяви тя.

Караиванова призна, че при разпространението на българските филми има много проблеми, които трябва да се решат. „Голяма част от българските филми виждат много ограничен екран”, заяви тя.

„Огромна част от българските филми са много гледаеми. Една част от тях не са разпространени правилно, поради което не достигат до аудиторията си и имат ниски обороти в кината”, изтъкна директорът на НФЦ.

Бюджетът на НФЦ за 2018 г. е малко повече от 13 милиона лева. „Парите за кино не са достатъчно и би трябвало да са повече”, каза Караиванова.

Тя обаче подчерта, че българското кино, в последните 1-2 г. особено, има изключително успехи.

„Имахме филм в конкурсната програма на Кан, имаме много награди от престижни фестивали навън, имаме няколко филма с много голям зрителски успех. Последният от тях е „Възвишение”, посочи Караиванова.

„Надявам се Националният филмов център да бъде опора за хората, които правят кино, да бъде приятел и гърбът зад тях, който им дава атмосфера на работа, така че да произвеждат талантливи филми, които да успяват навън”, отбеляза тя.

„Мисля, че скоро ще имаме българския филм, който ще признаят единодушно в цял свят”, допълни Жана Караиванова.