„Галъп”: Подкрепата за мажоритарно гласуване спада
Според агенцията кампанията, поясняваща потенциални негативни ефекти, е повлияла
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    7
Референдум
Снимка: БГНЕС

Половин година след провеждането на Националния референдум, делът на подкрепящите въвеждането на мажоритарна избирателна система остава значителен – 56%, но е чувствително под нивата от около 80%, които се регистрираха преди референдума.

Негативните отговори трайно са се увеличи – от 6% през есента до 17% през месец май. Явно развилата се след референдума кампания за пояснение на потенциалните негативи на мажоритарния вот е повлияла.

графики, галъп
Снимка: Галъп интернешънъл

Доверието в банковата система в последните години възстановява своите стойности, след смутните времена на 2014 г. С дял от около 40% доверие, банковата система отново е една от обществените системи, в които хората най-много вярват, в сравнение с останалите институции у нас. През 2014 г. доверието беше спаднало до 19%, а недоверието беше стигнало 60%. Сега обаче всичко е нормализирано.

Агенцията уточнява, че трябва „да се има предвид, че като цяло българите имат негативна оценка за всички основни институции и когато доверие и недоверие са в сходни нива (както в случая), това вече е добра новина.”

Проучването на „Галъп” е извършено независимо от външно финансиране, между 4 и 11 май и с интервюирани 819 души в цялата страна.

  • 0
    7
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре