Мнозинство от 71% вярва на президента Румен Радев в спора за поръчката за самолети за Военновъздушните сили (ВВС) и едва 9% – на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това сочат данните от експресен сондаж сред 800 души на „Гаръп”. Сондажът е независим от външно финансиране и е част от изследователската програма на агенцията. Проведено е от 4 до 6 юли.  

При резултатите в спора Радев – Цветанов се проектира доверие към двамата, което остава високо при Радев, а при Цветанов е отминало пиковата се фаза още през 2010 г., уточниха от „Галъп”.

Освен спора за бойните самолети допитването включва почти всичко актуални напоследък теми и скандали.

Инициативата на Бойко Борисов за присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз среща широка подкрепа сред анкетираните.

Явно хората вярват и на сигналите за различно качество на „западни“ и „източни“ варианти на една и съща марка хранителен продукт. 51% твърдят, че са се натъквали на различия в качеството на храни.

Снимка: Галъп

Относно скандала около НДК хората одобряват създаването на анкетна комисия към парламента.

Мнозинството от анкетираните не одобрява ограничаването на плащания в брой.

Снимка: Галъп

В анкетата е включен и въпрос за напрежението в Асенвград след нападението над деца и треньори от местния клуб по гребане. 

По казуса в Асеновград българите не стигат до крайности. На въпроса „Трябва ли да се изселят всички роми от Асеновград” преобладаваща част от анкетирането – 53%, се изказват протев тази идея. 36% се съгласяват.

Тези 36% са доказателство за наболял обществен проблем, който съдържа сериозен потенциал за негативно развитие, коментират от „Галъп”. 

Данните ясно сочат, че важните теми напоследък не събуждат безспорни нагласи, а има „битки на състезаващи се интерпретации“. Надделява онази, която съдържа по-добро обяснение, е изводът на социолозите.