Министерството на земеделието ще сезира органите, които са оторизирани да разследват измамата с фалшивата реституция, с която метростанция „Младост 3” в София стана частна. Разследването на Стоян Георгиев от bTV показа, че държавата на документи я признава за земеделска нива и допуска реституция на метроспирката и два декара земя около нея.

Поземлена комисия е върнала терена на човек, който е имал реституционни претенции, а в общината разбират, че не са собственици на земята, постфактум.

Актът за собственост е направен на базата на копия от документи от 92-ра година на името на човек, който е починал преди 17 години, но синът му продал наследството си за 1000 лв. Така нотариус прави констативен нотариален акт през март 2016 година. Следват две препродажби, а парцелът вече е ръцете на инвеститор, готов да строи.

Според началника на отдел отдел „Поземлена собственост и поземлени отношения” в земеделското министерство Лилия Стоянова след проверка не са открити оригинални документи за възстановяването на собствеността.

„По случая извършихме пълна проверка в архива на общинска служба „Панчарево” и не открихме оригинални документи по преписка за възстановяване на собственост на Иван Алексиев Иванов. Намерихме заявление, входирано в книжния регистър на службата под номер, под който фигурира друго заявление на друг човек, който няма нищо общ с Иван Алексиев”, обясни тя.

Снимка: Ладислав Цветков

По думите й в електронния архив също не е открито никакво заявление на Иван Алексиев Иванов.

Според Стоянова става въпрос за съставяне на документи с невярно съдържание и за включване в архива на една преписка, от която в момента са оставени само ксерокопия.

Тя призна, че вероятно служител е опитал да легитимира действието по собствеността. „Служителите в общинска служба „Панчарево” от 1992 г. досега са сменяни многократно”, посочи Стоянова.

„През 1994 г. този имот, който фигурира в решението, не е съществувал. Той се създава с одобряването на подробния устройствен план, направен във връзка със строежа на метрото. През 1994 г. тази територия е била земеделска земя и по съществуващия стария кадастър е била държавна собственост на Министерството на отбраната. Трябва да са били гадатели, за да разберат, че този номер на имот ще се появи след 20 г. точно там”, допълни тя.

„Органът на възстановяване е общинската служба на земеделието, която е на подчинение на земеделското министерство. Ние не контролираме издаването на всяко едно решение”, заяви Стоянова.

Тя обаче отбеляза, че общинската служба по земеделие има точни правила, по които би трябвало да издава решенията.