Земеделският министър Христо Бозуков окачестви протестите на животновъдите като предизборни. По думите му недоволството вчера е част от кампанията преди вота, особено след като в понеделник те са били на среща при него.

По думите му начинът за разрешаване на конфликти е с разговори, а не със стачки и митинги. „Аз ежедневно се срещам с производители и организации. В понеделник се срещнах със животновъдите последно, говорихме как стоят нещата и вчера те ме изненадаха”, посочи той.

Бозуков отрече да се очаква спиране на пари по европрограми. Заповедта му, която разгневи животновъдите, засяга две мерки – 10 агроекология и 11 биологично производство. Причината е, че са се изчерпили средствата. Сметката е на минус при биологичното производство, а при агроекологията са останали около 14 млн.

Той коментира, че парите са дадени на бенефициенти, на които са приети заявления и са за изплатено подпомагане.

Бозуков потвърди, че парите са изхарчени за по-кратък период от предвиденото. Той цитира данни, че при агроекологията общо средствата са около 150 милиона и 42 на сто или 65 милиона са отделени за защитени видове птици и са изплатени за унищожаване на продукцията на зърнопроизводителите. 47,5 милиона са дадени на животновъди за опазване и поддържане на пасища и 23 на сто са за контрол на почвената ерозия.

В началото на мандата му Бозуков каза, че е поискал данни за изпълнението на изплащането на субсидиите. Според доклада не може да се гарантират изплащанията.  

С месец по-рано ще изплатим субсидиите тази година, каза Бозуков.

Повече вижте във видеото: