„Зелените“: Законът за концесиите подпомага 2 – 3 офшорни или близки до властта фирми
Това не е подпомагане на бизнеса. Създаването на закона започна, за да се приложи европейска директива, но текстът бше коренно променен от депутатите, каза Андрей Ралев
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 17
    2
Андрей Ралев
Снимка: bTV

Законът за концесиите, върху който вчера президентът Румен Радев наложи вето, не целеше подпомагане на бизнеса, а на 2 – 3 офшорни фирми или близки до властта такива. Това коментира Андрей Ралев от „Зелените“ в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Създаването на закона започна с цел да се трансферира в българското законодателство европейската директива за концесиите. Там изрично се казва, че концесията не трябва да е по-дълга от разумното време за връщане на инвестицията. Депутатите обаче коренно измениха текста на директивата, за да угодят на определени офшорни фирми, коментира гостът.

Президентът наложи вето върху Закона за концесиитеТой беше приет в последните дни на 43-тото Народно събрание

Очаквахме ветото, защото това беше „доста лобистки закон“, каза още той.

Ралев припомни, че законът предвижда концесиите да са почти вечни. А ако евентуално концесията се развали, дори по вина на концесионера, държавата да изплати инвестициите на терена. Концесионерът получава право на ползване на съседни територии и собственост върху съоръженията, изградени върху концесионната площ. Досега тази собственост беше държавна.

Законът беше приет в последните дни на предишното Народно събрание от 76 депутати – 70 гласуваха „за“, четирима се въздържаха, а двама бяха против. Нямаше никакъв дебат, допълни Ралев.

Важният въпрос е защо трябва непрекъснато да излизаме на протести, за да участваме в политическия живот. Не може с политическите партии да се говори на улицата, не може да решават, без да канят представители на гражданското общество, каза гостът.

"Зелен" протест срещу Закона за концесиите (СНИМКИ)Екоактивисти се опасяват, че той опасно ще развърже ръцете на концесионерите

Помолен да коментира строителството на плажа Иракли, той каза, че РИОСВ – Бургас е разрешила поредните два вилни комплекса и в момента се уплътнява строителството в частта, в която са били лагери.

Това, което виждаме, е че държавата няма никаква стратегия за опазване на Черноморието, каза Ралев.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 17
    2
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре