Партията на "Зелените" призова днес ГДБОП и прокуратурата да извършат проверки на варненската икономическа групировка ТИМ.

От „Зелените” обявиха, че ТИМ притежава дялове в два пенсионни фонда и енергоразпределително дружество. Според партията това представлява заплаха за националната сигурност. „Зелените” обвиняват ТИМ, че е държава в държавата и търгува с влияние.

"Групировката е заподозряна за източване и пране на пари в особено големи размери и системен рекет над граждани и бизнес. През всички тези години това се прикрива и поддържа от изпълнителната, местната и съдебната власт. Не можем да позволим това да продължава. Не само ние като организация, но и многохилядните протести изразяват общото недоволство срещу срастването на политическия картел с организираната престъпност", подчерта Борислав Сандов.

Настояваме Комисията за финансов надзор да започне спешно проверка на портфейлите на пенсионните фондове "Съгласие" и "Сила", с които твърдим, че са пряко свързани с ТИМ, заяви Сандов. "КФН и председателят й Стоян Мавродиев директно закриля пенсионните фондове "Сила" и "Съгласие". Към 2011 година тези фондове, които източват средства на българските граждани инвестират в свързани фирми, които са част от империята на ТИМ", коментира още той.

Важно е, че кметът на Варна подаде оставка, но тепърва трябва да видим оставките и на Общинския съвет, особено след като стана ясно, че трима от общинските съветници, представители на ПП "Нашият град", партията на ТИМ са избрани нелегитимно", добави още Сандов.

Правителството в оставка дойде на власт с обещание да се бори с организираната престъпност, но резултатите са, че основните лица на организираната престъпност са или все още на свобода, или са в Южна Африка ние по-скоро видяхме протекция на тази престъпност, коментира още Борислав Сандов.

"ТИМ е като държава в държавата с изключително голямо влияние. Отдавна сигнализираме за това, но няма реакция. В момента държавничеството в страната се крепи на няколко останали институции, които не са в оставка и те трябва да си свършат работата – главна прокуратура, ГДБОП, президента, КЗФ, КЗК", убеден е той.

ТИМ притежава 25 % от "ЧЕЗ Продажби" и около 5 % от "ЧЕЗ Разпределение"и има 2 души в борда на директорите на ЧЕЗ, един от тях е бившият председател на КФН Апостол Апостолов, припомни той.

"ТИМ е директно отговорна за унищожаването на ската в Морската градина във Варна, подозираме, че ТИМ има връзка с компании, извършващи проучвания добив на газ и нефт. ТИМ е най-голямата подобна групировка в България, но не е единствената, за да може хората да бъдат по- спокойни и уверени, за да може българската икономика да излезе на светло, са необходими спешни и конкретни действия на следствие, прокуратура, полиция. отговорност Трябва да се започне разследване и виновниците да бъдат вкарани в затвора", каза Борислав Сандов.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил