„Твърдението, че министърът може „да направи и други неща”, това също е част от неговите правомощия”, пише в съобщение от здравното министерство по повод разследването на прокуратурата срещу служебния министър Илко Семерджиев.

Вчера специализираното звено „Антикорупция” в СГП привлече като обвиняем служебния министър на здравеопазването за престъпление против реда на управление. Според магистратите той е заплашил с уволнение директор на Агенцията по лекарствата доц. Асена Стоименова, ако не назначи посочено от него лице за свой заместник.

„Министърът е работодател на директора на ИАЛ и уволнението не е заплаха, а правомощие, което може да бъде упражнено по целесъобразност, включително и без обяснения”, посочват още от пресцентъра на МЗ.

В писмото се посочва още, че оставката на Стоименова така и не е подадена, което означава, че тя продължава да изпълнява длъжността си.

„Още преди 3 години Асена Стоименова е отстранила заемащия длъжността зам.-директор на ИАЛ и оттогава досега такъв не е назначаван, въпреки изричния регламент. Тъй като директорът на ИАЛ не предприема инициатива, а министърът следва да съгласува назначението на зам.-директор, е напълно нормално точно той да инициира разговор”, посочват още от министерството.

От здравното министерство посочват още, че при липсата на заместник считано от 2013 г. досега по време на всяка отпуска, болничен или командировка на Стоименова, институцията е била управлявана незаконосъобразно.

„Остава неясно дали г-жа Стоименова схваща работодателя си като заплаха, а прокуратурата като защитник, но ако е така, остава въпросът „защо” и „кой” всъщност е нейният истински работодател. Отговори има, но на тях публичност няма да се даде”, заявява самият Семерджиев в края на прессъобщението.