За връщане на стария начин на финансиране на болниците ще настоява пред Здравната каса и министърът на здравеопазването.

Лекарите протестираха срещу въвеждането на лимити във финансирането на болниците от началото на тази година. Според тях по този начин се ограничава достъпът на пациентите до лечение.

В понеделник министър Николай Петров ще се срещне с управителя на касата, за да обсъдят проблемите с финансирането на лечебните заведения, както и на интензивните грижи, които от тази година са ангажимент на касата.

„Нашето предложение ще бъде в посока - ако не цялостно, то поне частично, в рамките на бюджета на НЗОК, връщане на методиката от миналата година, защото това е желанието на всичко лечебни заведения”, заяви проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.

Днес здравният министър представи новите си заместници. Това са д-р Мирослав Ненков, който ще отговаря за лечебните заведения и магистър фармацевт Лидия Нейчева, която ще се занимава с лекарствената политика. Тя вече е започнала разговори с производители и дистрибутори с настояване за доставка на необходимите медикаменти за онкоболни, които често недостигат.

В ръководството на ведомството остава заместник-министър Десислава Димитрова, която ще продължи работата си по проектите по оперативните програми.