В интензивното отделение на Първа градска болница в София се провеждат всички видове реанимационни процедури. Началникът на отделението смята, че злоупотреби с пациентите са невъзможни, а разходите трябва отново да започнат да се плащат от държавата.

„Не може в реанимациите да се правят икономии за сметка на пациента, затова че болницата няма пари и се надхвърля бюджета на отделението”, коментира д-р Мария Станчева, от Първа градска болница.

От началото на годината цените на клиничните процедури бяха намалени. Според анализ, ако здравната каса плаща само за реално свършената работа, тогава парите ще стигнат за почти двойно увеличение на клиничните процедури в интензивните грижи.

В момента работна група разработва нормативна промяна. Целта е плащанията да бъдат справедливи, а възможностите за фалшификации - сведени до минимум.

„Действително ние сме си го заявявали самите интензивисти, включително и директори на болници, включително и доктор Райчинов”, категоричен е проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.

Една от обсъжданите промени, според наши източници е, на лечебните заведения да се плаща различно в зависимост от нивото им на компетентност.

„Звучи примамливо, защото нашата реанимация е трето ниво, но така или иначе, дали на един болен ще се провежда дихателна реанимация във второ ниво или в трето трудът на колегите е един и същ”, допълни д-р Станчева.

Дали предложенията ще бъдат одобрени ще се разбере в следващите дни.