Колко струват недвижимите имоти в страната и какво трябва да знаем, за да се предпазим от скрити капани при теглене на ипотечен кредит и закупуване на жилище?

През последните години столицата София твърдо зае първото място в класацията за най-високи цени на жилищата. Икономическото развитие на столицата е много по-сериозно и поради тази причина София измести Варна на втора позиция по цени на недвижими имоти.

В столицата средната минимална цена на квадратен метър жилищна площ е около 530 евро, а максималната – тази, на луксозни имоти, е близо 3000 евро за квадратен метър.

Във Варна минималната цена е 460 евро за кв. м., а максималната – 1830 евро за кв.м.

В дъното на класацията попадат градове като Лом и Кюстендил, където разликата на цените е в пъти.

Най-предпочитани като размер остават двустайните и тристайните жилища, като 75% от купувачите предпочитат именно такива, а едва 25% закупуват други. Според експерти на пазара на имоти и у нас се наблюдава тенденция към закупуване на по-малки жилища.

Най-скъпо продаденият имот за миналата година в столицата е в кв. „Бояна” за почти 1 млн. лева, като е голям 363 кв. м. Най-евтиният е в кв. „Обеля” и струва 20 000 евро за 44 кв. м. Във Варна най-скъпо продаденият имот е в „Морска градина”, също близо 1 млн. лв, а най-евтиният е в кв. „Владиславово” за 9600 евро с размер едва 16 кв. м.

Купувачите избират недвижим имот и според редица други критерии, един от които е на кой етаж се намира той. Едва 1% от сделките са за имоти на партерен етаж, тъй като там проблемни са сигурността и осветление (в ниските апартаменти е по-тъмно).

През последните години пазарът на имоти върви нагоре, като за 2016 г. има 7-8% ръст на цените и сделките.

Един от най-скъпите квартали в столицата и на първо място по предпочитане от купувачите е „Манастирски ливади”, където цените на недвижими имоти са около 926 евро на кв. м. На второ място по предпочитание се нарежда „Младост”, където цената е около 1055 евро на кв. м., а трето място е за централните квартали, където и цената е най-висока – 1190 евро кв. м.

Как изглежда жилище за 1 млн. лв. в столицата София? Вижте във видеото:

За какво трябва да внимаваме ако купуваме апартамент?

„В момента пазарът не е подходящ за сключване на сделки, тъй като цените растат”, смята финансовият експерт Стойне Василев.

За сметка на това лихвеният процент на банките е добър, но продължителността на един ипотечен кредит за жилище в столицата е между 20 и 25 години. Средната вноска по кредити за страната е около 600 лева месечно, докато за столицата тя е 800 лв.

Финансовите експерти съветват кредитът да не е повече от 60% от стойността на жилището, а останалите 40% да са лично вложение. По този начин ако пазарът изпадне в криза и се наложи да продадем своето жилище, за да изплатим кредита, ще имаме паричен буфер, който ще ни улесни при затруднение.

Месечната вноска по кредита трябва да е около 30% от месечния бюджет на домакинството, за да не се отрази на бюджета и на живота ни.

При самото закупуване на имот е много важно сами да изберем брокер и нотариус, които да сключат и узаконят сделката. Брокерът трябва да е наш личен, а не на продавач и купувач едновременно, защото не е сигурно дали ще се възползваме от най-добрата цена.

Нотариусът също трябва да бъде наш личен избор.

Експертите съветват никога да не даваме пари без документ от съответната агенция за недвижими имоти. Това се прави с т.нар. „стоп-капаро” за закупуване на жилище, но трябва да се иска документ.

Повече вижте във видеото: