„Булброкърс” отрече да е бил в какъвто и да е конфликт на интереси при сделката за продажбата на държавния дял от електроразпределителното дружество EVN, а Комисията за финансов надзор (КФН) търсела „под вола теле”. Тази теза защитиха Радослав Рачев - изп.директор на „Булброкърс” и Иво Прокопиев, председател на съвета на директорите на „Алфа финанс холдинг” и свързван с компанията, в правото си на отговор в студиото на „Лице в лице”.

В началото на седмицата председателят на КФН Стоян Мавродиев изнесе детайли по търга за раздържавяване на EVN и обясни защо комисията е подала сигнал към прокуратурата за ощетяване на държавата с близо 90 млн. лв.

Компанията, която е била инвестиционен консултант при сделката, заяви, че не са били в конфликт на интереси, тъй като не са представлявали EVN и държавата едновременно, а предложената цена за акциите е била долна граница.

„Минималната оценка първоначално беше под 78 млн. общо, а в бюджета постъпиха 94 млн. лв.”, обясни Рачев. По думите му откритият търг на борсата води до това, че инвеститорите преценяват цената на акцията.

„Булброкърс” все пак работят с EVN, но само като брокери. „Всеки може да ползва брокер, това е автоматизирана услуга. Инвестиционен съвет е друго, това е препоръка да купиш или да продадеш, такива отношения между компанията и EVN няма и няма конфликт на интереси. Търгът е затворен и няма как участниците да знаят кой колко дава”, обясни Иво Прокопиев.

Обвинението на Мавродиев, че компанията е „саботирала” търга насрочвайки го за дни преди Коледа според Прокопиев показва, че „Мавродиев или лъже или не разбира от пазари”. По думите му най-активна търговия се прави точно в този период.

Описвайки схемата на измамата Мавродиев обясни, че на закрития аукцион е имало система за множество лимитирани поръчки- много заявки, които се подават през малък интервал от време. Рачев заяви, че при закрит търг не се виждат другите оферти и няма логика това да е пазарна манипулация, защото се блокират поръчките за по-малко пари, а не тези за повече. „Не знам как ще има повече приходи, ако се изпълнят поръчки за по-малко пари”, запита се той.

При изкупуването от мажоритарния акционер на дяловете на по-малките акционер, или т.нар. търгово, оценката на акциите на ЕРП-то, отново направена от „Булброкърс”, е двойно по-голяма. По думите на шефа на инвестиционния посредник не е коректно да се прави сравнение при цените на акциите на търга и тези при търговото. „В този случай търговото е направено когато EVN AG е имал 98 % от всички акции и предложението е към около други 150 акции. Търговият предложител може да плати и 10 хил. лв. и е абсурдно е да се смята, че тази цена е близка до реалната”, уточни той.

“EVN се продаде по-скъпо от другите две ЕРП-та и търга не само не е опорочен, но и е бил най- успешен”, обясни Прокопиев, правейки сравнение с следващите приватизации на ЕРП-та.

Цялото интервю с Иво Прокопиев и Радослав Рачев може да чуете в прикаченото видео.