Според ГЕРБ служебният кабинет е върнал във властта хора на Пламен Орешарски и на БСП от предишни мандати. Обвиненията идват само ден след като две знакови фигури бяха отстранени.

Едната е Румен Порожанов от Държавен фонд „Земеделие”, а другата - Иванка Кръстева, която беше уволнена като заместник в Здравната каса.

Снимка: btvnovinite.bg

Ден по-късно е ясно, че постът на Кръстева ще се върне при д-р Димитър Петров, който си тръгна по времето на Петър Москов. 

Във фонд „Земеделие” ще върнат старите кадри Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова.

Снимка: btvnovinite.bg

Други стари лица, които се връщат в управлението. Един от тях е Лазар Лазаров в социалното министерство. Бил е заместник министър при Орешарски, сега твърди, че приема връщането си като висока оценка за качествата си.

Зам.-министър в МВР е Маринела Белева, бивш съветник на Цветлин Йовчев.  Новият -стар заместник-министър на транспорта ще е Георги Тодоров, а зам.-министър на младежта и спорта пък ще е Мая Тодорова. И двамата са от кабинета „Орешарски”.

Въпреки твърденията, че кабинетът ще е експертен, от ГЕРБ се опасяват от кадровите промени в по-ниското управленско ниво, където била концентрирана истинската работа.

 „От последните ден-два аз лично съм притеснена по отношение на втория ешелон, заместник-министрите, които се назначават. Tам има имена, които се свързват с други кабинети - на Станишев и Орешарски”, каза пред bTV бившият председател на парламента Цецка Цачева.

От БСП твърдят, че не са назначавали никого, и отказват официално коментар по темата.

Едно от конкретните обвинение на ГЕРБ е за земеделския сектор, където се очаква рокадата на Порожанов - Николов. 

„Вчера в министерството на земеделието разбрахме, че БСП кадруват. Те провеждат среща с министъра на земеделието и казват кой кога как би следвало да се смени”, посочи Цачева.

„Важното е желанието да бъде направена промяна и аз съм отворен да бъде направена”, отбеляза Румен Порожанов, който вчера подаде оставка.

Оставка подаде и шефът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция Васил Николов, което се посрещна с недоволство от секторните организации. Той е сменил на поста 6 правителства, но сега други експерти били канени да поемат агенцията.

От синдикатите обаче приемат спокойно назначенията на новите заместник-министри и експерти.

„Не е важно какъв цвят е котката, а дали лови мишки. Ако върши работа - добре дошли”, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Днес стана ясно още, че бившият депутат от НДСВ Пламен Моллов се очаква да поеме Агенцията по безопасност на храните. Пред bTV той нито потвърди, нито отрече.

Днес премиерът Огнян Герджиков назначи още 16 заместник-министри в осем министерства.

Част от тях вече са заемали подобни постове в миналото.