Крадецът на автомобили, за когото ви разказахме в новините в неделя е задържан. Той е 32-годишният Ярослав Димитров с общо три европейски заповеди за арест - една от Словения и две от Италия. Справките показват, че въпреки това той продължава да извършва престъпления у нас.

Министър председателят Бойко Борисов поиска обяснение от министерството на правосъдието защо 32-годишният крадец е под домашен арест. И подчерта, че съдебната реформа трябва да се направи така, че крадците да бъдат в затвора.

„В условията на домашен арест. За секунда отнемат автомобили и така. И хората питат министъра за битовата престъпност, парламента питат за битовата престъпност. И крадец, ама голям крадец, доказан крадец, щото и колите ги намериха вчера, и домашен арест. Интересуваме министърът на правосъдието какво мисли по тоя въпрос”, попита в началото на днешното заседание на кабинета Бойко Борисов.

Справките обаче показват, че мярката за неотклонение на мъжа "домашен арест" е гледана още на 20 март от Софийския градски съд. Тя не е била за престъпление у нас, а по европейска заповед за арест.

Оттогава до днес градският съд си е свършил работата, гледал е казуса по същество и е взел решение да предаде Ярослав Георгиев Димитров на италианските власти.

Той обаче все още е в България, защото 6 месеца софийските районни прокуратура и съд не са приключили няколко други висящи производства срещу него. Според законодателството ни предаването на Димитров не може да стане преди това.

Към днешна дата мярката за неотклонение домашен арест не важи. Още повече, че Ярослав Димитров от месец май тази година има и 2-годишна условна присъда. За новите кражби мярка за неотклонение не е гледана. От районната прокуратура и съд не обясниха защо не са приключили казусите. До края на седмицата градския съд ще гледа мярката по кражбата от миналата седмица.

От правосъдното ведомство уточниха по-късно, че спазването на мярката домашен арест се контролира от МВР, а електронните гривни за наблюдение на обвиняемите и подсъдимите с подобна мярка, ще влезе в сила чак от догодина, ако бъдат осигурени пари.

Междувременно собственикът на една от откраднатите коли благодари на приятелите си във Фейбук, МВР и застрахователите, че колата му е намерена.