Дупка в закона прави почти невъзможно приготвянето и раздаването на храна благотворително. Вчера ви разказахме куриозния случай как група младежи искаха да раздават топла супа в центъра на София, но в замяна получиха актове за над 2000 лв.

Един от тях – роднина на Христо Ботев, дори беше арестуван за неподчинение на полицейско разпореждане.

В бившата кухня на храм "Свети Георги-Победоносец" в квартал столичния квартал "Дървеница" повече от 15 години се приготвя и раздава храна на бедните.

От една година обаче помещението е превърнато в строителна площадка.

То е затворено, защото не отговаря на изискванията за безопасност на храните и се нуждае от спешен ремонт, обяснява репортерът ни Мария Савкова.

Социалната кухня към храма съществува от 1998 г. Основава я отец Димитър, вече покойник. Кухнята предлагала топъл обяд два пъти седмично за 100 -200 души, които пътуват от цяла София, за да се нахранят.

"Трябва да имаме четири мивки – една за зеленчуци, една за месо, една за риба и една за други продукти. Трябва да имаме абсорбатори, фризери, хладилници, баня и тоалетна, шкафчета за дрехите на персонала", разказва дъщерята на отец Димитър, Лазарка Христова, която сега е част от църковно настоятелство на храма.

В момента дарители купуват храна от ресторант и я докарват със специална хладилна кола. Други добри хора пък ремонтират затвореното помещение, за да отговори на изискванията.

Оказва се, че законът мери с един аршин ресторанти и социални кухни и не разглежда случаите на милосърдие индивидуално.

В момента тече промяна на закона за храните и все още се приемат предложения. Според агенцията по храните обаче, законът не трябва да разглежда благотворителността отделно.

"Когато бъркате в кофата, вие си носите отговорността сам, а когато някой предлага храна, я носите той. Не печели пари, но печели имидж. Това не е евтино", коментира д-р Камен Николов.

На какви изисквания трябва да отговаря човек, за да прояви милосърдие? Темата продължава в предаването "Тази неделя" с Мариана Векилска.