Българските изборите в Турция са най-тежките досега - милиони инвестирани, купуване, пътуване, опашки, напрежение и провал.

За българските изселници в Турция, стотици хиляди от които имат български лични карти и равни граждански права с живеещите в България, парламентарните избори са изключително важни.

От тях зависи дали ще имат паспорти, дали ще пътуват свободно, дали ще си виждат роднините и къщите, дали ще развиват бизнес с България. Гласовете им са решаващи за ДПС и ДОСТ.

Изборите са важни и за турската държава - заради предстоящия референдум, на който гласовете на българските двойни граждани имат голяма тежест. В градове като Бурса и Чорлу в Тракия българските изселници са активни участници и в местната турска власт.

Затова турското правителство изпълни всички искания на изселниците - изключително важни за над 3000 студенти от България, които искат да приравнят дипломите си в Турция.

В знак на признателност изселниците поднесоха скъп подарък на Ердоган три дни преди изборите.

За това колко са важни изборите за Турция личи и по начина, по който изселническата организация посреща акредитираните от България журналисти - с 25-килограмов лаврак, музика и дори алкохол - рядко изключение за държавата на Ердоган.

До председателя на организацията Юксел Йозкан - професор по ортопедия и съветник на турския министър на здравеопазването, седи неговият заместник - Съдък Йълмаз, председател на местната организация на ДОСТ.

Айгюн Ашък има активен бизнес с България. Той е човекът, подсигурил безплатните автобуси за избирателите.

Само от Бурса за тези избори тръгват 200 автобуса, главно за Кърджалийския регион.

В един от автобусите повечето пътуват за село Бенковски.

Повлияха ли обаче автобусите на вота в България? Проверихме протокола от гласуването в село Бенковски. Партията, платила автобусите, не печели. 

С 386 гласа на първо място са ГЕРБ, след тях с 325 гласа - ДОСТ, след това 175 гласа има БСП и на четвърто място със 161 гласа са ДПС.  

Въпреки керваните през границата и на местните избори през 2015 г. и на президентските есента в Бенковски са гласували еднакъв брой избиратели - около хиляда. Допреди година гласоподавателите избираха една партия - ДПС.

При пълна мобилизация на територията на Турция най-много са гласували до 90 хиляди български избиратели. До 26 март, когато освен стоте хиляди, които се преляха в ДОСТ, но се оказаха недостатъчни, за да влезе Местан в парламента, ДПС изгуби още 70 хиляди гласа.

За резултата политическите партии винят и ограничението на броя на секциите в Турция. 35 бяха секциите и на президентските избори. Тогава гласуваха 29 хиляди. Сега заради създадената организация от страна на българската държава и консулските служби успяха да гласуват с три хиляди повече повече.

За първи път в комисиите от България са включени по двама държавни служители. За първи път участват и представители на политически партии, различни от ДПС - в случая на Патриотичния фронт.

Една разпоредба на ЦИК обаче даде повод на местните организации да протестират. Решението всеки избирател сам пред комисията да попълва декларацията, че гласува само по настоящия си адрес в Турция, а не и в България. За избирателите, които не знаят български, това създаде затруднения и предизвика опашки.

В 20 ч. вечерта на чакащите пред вратата над 30 избиратели се събират личните карти. Събира ги консулът Димитър Хаджиев, внук на първия депутат от ВМРО в турския Меджлис Стойо Хаджиев. Час по късно всички на опашката са гласували. В последния момент обаче изненадващо се появяват още четирима желаещи. На президентските избори на същата опашка чакащите след 21 ч. бяха много повече.  

Тогава никой не се оплака. Сега избирателите се канят да обжалват резултата в европейските съдилища.

Според анализаторите ударите под кръста по време на кампанията са отказали избирателите.

Големите лидери имат малки тайни, които обаче със сигурност са повлияли на някои от избирателите им.

Днешният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ, млад математик от смолянското село Борино, е отгледан в централата на ДПС в буквалния смисъл - още от студентската банка. За да стигне до своя звезден миг да се хвърли първи да спасява Ахмед Доган, когато стрелят по него в зала 3 на НДК. 

Кой е Лютви  Местан?

Местан става депутат и говорител на ДПС на мястото на тъста си - Хасан Али, въпреки че Местан е основател на СДС в Кърджалийско. На плакатите на ДПС Местан е с българското си име Владимир Зидаров. Това име се появява и на друго място- на картончето му от картотеката на ДС. Държавната машина пази реномето на Лютви Местан до 2007 година, когато за първи път се появява картончето му от картотеката на ДС от времето на Възродителния процес. Десет години то престоява скрито незнайно къде. 

Кога е спрял да сътрудничи, не се знае, но е сигурно, че Лютви Местан не е обжалвал решението на комисията по досиетата.

Защо за познавачите на намесата на Анкара се реагира късно?

“Доган и формацията ДПС винаги са получавали подкрепа от Ердоган и от Анкара, откакто са на власт през 2002 г.", казва основателят на ДПС Осман Октай.

"По време на изборите през 2009 г. преди парламентарните избори имаше избори за Европарламент. Още в края на май месец с туристически агенции с ваучери между между 50 и 80 хиляди души дойдоха.  Държавата и предприятията им плащат платен отпуск да бъдат в България за два месеца. Затова ДПС вкара 4 мандата и след месец гласуваха на парламентарните избори, тогава ДПС стигна до 600 хиляди гласа”, припомня Октай.

Според анализаторите изборите в България са част от по-голям сценарий.

“Ердоган в агресията си за контрол върху Турция и региона и за да се превърне в лидер на всички мюсюлмани в света, ще се опита да употреби най-силната колония в Европа - милион и половина мюсюлмани в България”, казва още Осман Октай.

От друга страна, агресията на Анкара и Местан отблъсква избирателите на ДОСТ.

Такава беше прогнозата, а два дни след изборите разчистването на сметки вече е в ход.

От Дружеството за култура и сътрудничество на българските турци „Бултюрк” в Истанбул настояха управляващите в Турция да потърсят отговорност от ДОСТ заради провала им на изборите в България.

"С твърденията, че имат влияние в България и че непременно ще влязат в българския парламент, ДОСТ излъгаха редица турски политици и институции, които директно или индиректно ги подкрепяха. Представяха се сред българските турци като "партия на Ердоган" и фактически нанесоха вреда на турския президент и на Република Турция. Затова трябва да се потърси най-строга отговорност от ДОСТ и нейните застъпници", се казва в позицията.

Влиянието на турската политика в европейските страни като България едва ли ще се изчерпи с провала на ДОСТ. От години в Белгия, Финландия, Дания и Холандия има политически субекти,  формирани на ислямска основа с представители в местната и централна власт.

Снимка: btvnovinite.bg

„Три милиона са турците в Германия и милион и половина са турците, които имат право да гласуват”, коментира арабистът Владимир Чуков.

По думите му взаимоотношенията на Турция с ЕС са концентрирани в Германия. Турската държава следи настроенията – про или антитурски, съизмеримо с с броя на депутатите от турски произход в Бундестага. Много отчетливо броят и евродепутатите.

„Турция насочва своя поглед най-вече към ЕС, защото той е основният източник на инвестиции. Турция не желае разтрогването на икономическите връзки с ЕС, защото пред нея е големият европейски пазар”, посочи Чуков.  

Според едни анализатори какво бъдеще ще избере Турция, ще покаже референдумът след две седмици, а дали Европа ще се обърне на изток - изборите в германския Бундестаг наесен.

Според други легендарната Троя е много близо до българската колония в Бурса, а Троянският кон засега стои вързан.

Според трети добрите отношения между Русия и Турция са направили излишна едната от двете партии, крепящи се на гласовете на турците у нас.