Защо ДАНС не е контролирала случващото се в КТБ? И защо въпреки пълния си достъп до всички банкови трансфери Дирекция „Финансово разузнаване” е допуснала източването на банката.

Разкритие на bTV за странни кадрови решения в службите дава отговори на тези въпроси.

37-годишна счетоводителка от Добрич - Полина Кавръкова, е назначена за шеф на финансовото разузнаване в ДАНС в навечерието на надуването на балона КТБ през 2011 г. Без никаква публичност тя е напуснала поста на 30 май тази година - две седмици преди краха на КТБ, разкри bTV.

След това през август, тихомълком, Кавръкова е получила пост в Комисията за финансов надзор, който заема и в момента. През 2011 г. от шефския пoст във финансовото разузнаване е освободен Васил Киров, който още тогава нарича КТБ „гнила ябълка" и свързва банката с Ахмед Доган и ДПС в изтеклия секретен доклад на американското посолство.

Депутати отново поискаха оставка на ръководството на ДАНС и разследване на Кавръкова. „Това е човек от кадровата банка на сарайте, минала по особен път, за да стигне до тази позиция. Не ми е удобно да ги коментирам. Нещата с КТБ са много дебели. Нещата са покрити. Не можеш да разполагаш със солиден инструмент, какъвто е законът и да проспиш ситуацията”, коментира председателят на комисията по вътрешна сигурност в НС Атанас Атанасов.

„Там ги няма 4 млрд. лв. Всеки един превод от над 30 000 лв. се получава информация във Финансово разузнаване. Няма начин да не са забелязали някакви странности. Ако обаче са го направили умишлено, тогава естествено трябва да се носи отговорност. Ето това е заплаха за националната сигурност, а не 7 имами дето пеели в някаква дажмия там”, коментира депутатът от БСП Георги Кадиев.

Екипът на предаването потърси за коментар и покани за участие г-жа Полина Кавръкова още преди да бъде реализирана темата в „Тази сутрин" на 28 ноември. След излъчения материал пак се свързахме с бившата шефка на дирекция „Финансово разузнаване " в ДАНС и за пореден път отправихме официална покана да бъде гост в студиото или да запишем предварително позицията й - тя отново категорично ни отказа! Нейният отговорът бе получен на електронната поща и публикуван на сайта btvnovinite.bg.

В края на септември служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов беше гост в предаването. Тогава той призна, че всяка партия е оставила следите си в министерството.

Проблемът е над ДАНС

КТБ и Полина Кавръкова са само симптомите на един по-голям проблем, който е над ДАНС – в изпълнителната власт. Такъв коментар направиха в предаването „Тази сутрин” бившият началник на Шести отдел в Шесто управление на ДС проф. Димитър Иванов и бившият главен секретар на МВР и експерт по сигурност проф. Николай Радулов.

„Състоянието на разпад на българската държавност е очевидно и КТБ и Кавръкова са само симптомите. Проблемът е от дълбокото разединение на нацията и елита, непрекъснато прехвръляне на вината от моя гръб на чуждия”, посочи проф. Димитър Иванов.

„ДАНС няма самостоятелни функции, а разпоредени – очевидно на ДАНС е наредено да върши такава никаква работа и очевидно са назвначени някакви удобни лица”, допълни той.

„Кадрите, които работят в такива структури, трябва да са много добре обучени, а не странни и с някакви протекции. Писанчев е толкова подходящ за шеф на ДАНС, колкото и Делян Пеевски”, коментира Николай Радулов.