Наши зрители изпратиха снимка на луксозна линейка на Българския червен кръст с въпроса нормално ли е председателят на организацията да кара такава кола. В тази връзка зрителите питат: "Какво става с парите за Хитрино"?

Снимката на луксозната лимузина всъщност е стара. Листата на дърветата още са зелени. Преди 2 години по време на голямата градушка в София стъклата й са счупени и фирмата, която я е предоставила, си я прибира.

Днес Червеният кръст разполага с друга луксозна линейка. Нито една от тези коли не е собственост на доброволческата организация, а на частна фирма, която дава линейките за ползване.

„Те имат 30-40 линейки и 100 мотора и всичко е оборудвано, тази фирма е готова да предостави на държавата тези линейки и те са ни предоставили тази за първа помощ. Тя ни дава възможност за първа помощ и като отиваме в бедствени райони возим парамедици има всичко необходимо”, посочи директорът на БЧК Христо Григоров.

Подобни линейки се ползват от различни болници, включително и за превозване на кръвна плазма. Пари за возилата не са давани. „Нито една стотинка не е дадена и ние като се движим с тия коли сме по оперативни”, добавя Григоров.

С една от тези линейки шофьорът Жоро е бил на най-критичните места в България.  „Най-напред сме били в Бисер, преди три години в Аспарухово, в Монтана - в Мизия”, коментира той. Има и актове за превишена скорост – 100 лв.

От Червения кръст съобщиха, че до момента националната кампания с подкрепата на Би Ти Ви За Хитрино е набрала почти 2 млн. лв. 1 млн. са от смс-и , а другата половина от корпоративни дарения и от чужбина.

На 28 декември общественият съвет ще реши как ще бъдат разпределени парите.